Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Glastuinbouwsector moet zich nog meer bemoeien met de politiek"

Op steun van de overheid rekent Joris Elstgeest, potplantenteler en lid van het bestuur van Glastuinbouw Nederland, vooralsnog niet. Dat zegt hij in gesprek met de brancheorganisatie in de week van het SDE-gesprek met minister Jetten van Klimaat en Energie en de start van de energiecampagne. “Je ziet en merkt dat we als glastuinbouw momenteel onvoldoende zijn vertegenwoordigd in de politiek. Dat is een belangrijk punt van aandacht.”


Joris Elstgeest
 
Het tekent de situatie in de wereld, in Nederland en vooral ook in de glastuinbouw dat de term ‘potplant’ niet of nauwelijks valt tijdens het gesprek met de bestuurder. Het woord politiek des te meer. “We hebben een deel van het gas vastgelegd, maar zijn nu vooral afhankelijk van de dagprijs. Dat maakt het lastig om vooruit te kijken, want welke gasprijs moet je invullen voor 2023 en 2024? Wij weten het niet, maar de banken evenmin. Wat wordt de invloed van de markt, hoeveel minder product komt er en hoeveel gas gaan wij, maar ook andere sectoren de komende winter gebruiken? Hoe meer prognoses, hoe meer discussie. En van de politiek hebben we niet veel te verwachten, vooral ook omdat veel politici niet of nauwelijks weten wat de glastuinbouw is en wat de kracht is van de sector.” Daarbij doelt de potplantenteker uit Nieuwe Wetering onder andere op de meerwaarde van aardwarmteprojecten, de rol bij disbalans op het elektriciteitsnet en de bijdrage aan het exportoverschot van ons land. “Dat moeten we als sector nog beter duidelijk maken.”

Klik hier voor het hele artikel bij Glastuinbouw Nederland.

Publicatiedatum: