Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Vugt Kruiden test nieuwe innovatie in agrotechniek

"Hoe mooi zou het zijn als wij onze kruidenresten in eigen beheer kunnen composteren"

Van Vugt Kruiden heeft in haar bedrijfspand aan de Hoogzandweg in Ridderkerk al verschillende investeringen gedaan om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Met financiële steun van de BAR regio, wordt nu een innovatie in agrotechniek getest. Een nieuwe generatie energiezuinige compostmachine, die werkt op basis van biologische warmte, wordt ingezet om kruidenresten om te zetten naar compost. Met dit soort projecten blijven Van Vugt Kruiden en Dutch Fresh Port zich onderscheiden in het belangrijkste AGF-cluster van het land.

In het bedrijfspand, dat Van Vugt Kruiden in september 2019 in gebruik nam, zijn verschillende duurzame investeringen gedaan. Zo beschikt de locatie over een gasvrije kasverwarmingsinstallatie, waarbij de 3.400 zonnepanelen en de restwarmte van de koelcellen, in combinatie met een uitgekiend ontwerp van lage temperatuurnetten, geïntegreerd zijn in een gecombineerd LT- en HTverwarmingssysteem. De installatie verwarmt naast de kas ook de demokas en de kantoorruimten.

"Maar we houden altijd onze ogen open voor nieuwe ontwikkelingen en innovaties op het gebied van agrotechniek in de markt", vertelt Thomas Bahlman, commercieel directeur bij Van Vugt Kruiden. "Het sluiten van kringlopen is erg belangrijk voor ons. Hoe mooi zou het zijn als wij onze kruidenresten in eigen beheer kunnen composteren om die compost vervolgens te gebruiken in de kruidenteelt."

Compostandig gelooft in een samenleving die organisch bedrijfsafval op de plaats waar het ontstaat omzet naar compost. Dat doen zij door de nieuwe generatie compostmachines te ontwikkelen die nagenoeg geen elektriciteit gebruiken, werken op basis van biologische warmte en zeer betaalbaar zijn. De founder van Compostandig is Siemen Cox, ook bekend van rotterzwam en BlueCity. "Ik laat mij in mijn ondernemerschap graag inspireren door de natuur. Composteren is een natuurlijk proces dat warmte genereert. Daarom wilde ik een compostmachine ontwikkelen die functioneert zonder het significante energieverbruik van de huidige machines."

Voor de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR-regio) is het belangrijk om in het gebied slimmer om te gaan met de beschikbare bewegingsruimte. Daarom stimuleert de BAR-regio innovaties op o.a. het vlak van AgroVersFood logistiek met vouchers. Dit project is mede mogelijk gemaakt door een voucher.

Dineke van Meeuwen is blij dat de pilot kan plaatsvinden in de Robin Food Hub, een initiatief van Verse Grond. "Verse Grond bestrijkt een gebied van ongeveer één hectare en ligt direct naast Station Barendrecht. In de toekomst wordt dit een groene en duurzame woon-, leef- en werkplek. Het is nu al een levendige ontmoetingsplek waar je met elkaar kan eten en drinken, sporten en werken. Eén van de hallen op Verse Grond biedt onderdak aan innovatieve startups met raakvlakken in de foodsector. De ROFO Hub staat midden tussen grote bedrijven in de groenten- en fruitsector op de Dutch Fresh Port. Deze pilot past daar uitstekend in.”

Voor meer informatie:
Thomas Bahlman
Van Vugt Kruiden
Tel.: +31 (0)6 20737698
thomas@vanvugtkruiden.nl
www.instagram.com/vanvugtkruiden 

Compostandig
Siemen Cox
Tel.: +31 (0)6 16778416
compostandig@sustainable-cityconcepts.com 
www.compostandig.nl 

Verse Grond en Robin Food Hub
Dineke van Meeuwen
Tel.: +31 (0)6 14551554
dineke@versegrond.nl 
www.versegrond.nl 

Dutch Fresh Port
info@dutchfreshport.eu 
www.dutchfreshport.eu 

Publicatiedatum: