Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Top van gasprijspiek af, energiemarkten blijven nerveus

De TTF-gasprijs is gisteren verder gedaald. Voor de resterende maanden van 2022 schommelt de gasprijs rond de 260-270 €/MWh. Van een daling van de elektriciteitsprijzen is nog geen sprake. In deze crisisupdate zetten we de energie- en crisisberichtgeving weer op een rijtje, met ook aandacht voor een stukje financiën.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 30 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers.  

Energiehandelsplatform Powerhouse blikt vooruit op week 35. Voor wat betreft de gasprijzen wijst men erop dat Rusland vanwege de relatief goed gevulde Europese gasopslagen wel tot nieuw 'onderhoud' van Nord Stream 1 over moest gaan. Rusland heeft 'anders geen pressiemiddel' meer volgens de analisten. Er zijn twijfels over of Rusland na de periode van onderhoud van 31 augustus-2 september de aanvoer weer herstelt tot de capaciteit van voor de stop, dat wil zeggen 20% van de maximumcapaciteit. 

Naast zorgen over Rusland zijn er ook zorgen over de Noorse aanvoer. Tot eind september staat er veel onderhoud aan de Noorse gasinfrastructuur gepland. Powerhouse spreekt van een krap, maar stabiel aanbod, en geeft aan dat het moeilijk te zeggen is of er nu sprake is van te hoge prijzen of juist niet, omdat mocht de Russische aanvoer helemaal stoppen mogelijk een TTF-prijs van 400 €/MWh het resultaat kan zijn. Met de recente piekprijzen werd die grens al aardig dicht benaderd.

Qua elektriciteitsprijzen lijkt ook hier de extreme top van de piekprijzen af. Bij Powerhouse wijzen ze erop dat de stijging van afgelopen vrijdag van de elektriciteitsprijzen, in Duitsland tot boven de 1000 €/MWh, teniet is gedaan. Wel blijft ook de elektriciteitsmarkt nerveus. Lees de hele analyse van Powerhouse hier. 

Kweker Kees van Egmond is bekend van zijn columns, vaak in dichtvorm. Gisteren klom hij opnieuw in de pen, maar deze keer om een brief aan Den Haag te sturen, zo deelt hij op Twitter. De kweker wijst de ministers Jetten, Staghouwer en premier Rutte op de crisissituatie die volgens hem groter is dan het bedrijf sinds 1983 ooit meemaakte. "Deze energiecrisis lijkt de zwaarste beproeving te worden tot nu toe."

Brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland werkt naar 'publieksvriendelijke acties' toe. Directeur Ruud Paauwe vertelt erover in een nieuwe video uit de serie KasTopics. Leden van de brancheorganisatie hebben een conceptbrief ontvangen die uiterlijk 1 september naar Den Haag wordt gestuurd. Kweker Kees van Egmond heeft al ingehaakt op de actie (zoals hierboven te zien is).

Ruud roept op tot het schrijven van veel brieven. Ook volgt nog een fysieke actie, waarover Ruud nog niets concreets zegt. Alles over de acties valt na te lezen op een campagnepagina van Glastuinbouw Nederland. Gekozen is voor de slogan ‘De glastuinbouw & Nederland: samen door met de energietransitie’. 

Siertelers snoeien hard in hun productie, omdat teelt met de huidige energieprijzen financieel onmogelijk is. De verwachting is dat het aanbod van bloemen met zo’n 40% afneemt. Winkelbedrijven willen de hoge prijzen niet doorrekenen, dus de komende kerst, Valentijnsdag en Moederdag worden schraal qua aanbod, zo leggen telers uit in De Telegraaf. De krant liet in de dinsdageditie chrysantenkweker Christiaan Buijs, chrysantenkweker David van Tuyl en bestuurslid bij Glastuinbouw Nederland, Hugo Noordhoek Hegt, ceo van Dümmen Orange en Steven van Schilfgaarde, ceo Royal FloraHolland, aan het woord. Lees hier (€) meer. 

Financieel heeft de crisissituatie grote gevolgen. Er is sprake van een hoge inflatie. Onder meer in Nederland (+13,6% in augustus), België (+9,94% in augustus) en Duitsland (+7,9%). President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank verwacht dat de inflatie in de eurozone nog wel even hoog blijft, zo valt te lezen bij BNR. We lezen er ook dat er mogelijk een 'historische Europese renteverhoging' op komst is. Die zou volgende week plaatsvinden en mogelijk zelfs 0,75 procentpunt bedragen.