Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs voorbij 275 €/MWh

Voor de resterende maanden in 2022 sloot de TTF-gasprijs gisteren af boven de 275 €/MWh. Vanochtend zette de scherpe prijsstijging niet door. In deze crisisupdate een kort overzicht van de energieberichtgeving, met onder meer ook een grafiek die de elektriciteitsprijs in Duitsland in beeld brengt. Die prijs stijgt, net als voor gas, tot recordhoogten.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 20 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Bij BNR komen we meerdere energieberichten tegen. Op zoek naar een lichtpuntje valt een dalende olieprijs op, al tempert men direct het enthousiasme: er is slechts sprake van een druppel op een gloeiende plaat. De Verenigde Staten en diverse Europese landen zouden aan een deal met Iran werken, waardoor het olieoverschot daar ingezet kan worden elders. 

Voorlopig zijn de olieprijzen nog altijd hoog, en zo ook de brandstofprijzen. Onder meer BNN Vara haalt het ANWB-onderzoek onder automobilisten aan, waaruit blijkt dat een kwart van de Nederlandse automobilisten in de knel komt door hoge brandstofkosten. De ANWB roept op de accijnzen te verlagen. In Duitsland gaan de tijdelijk verlaagde accijnzen juist weer omhoog

BNR bericht ook dat China profiteert van goedkope Russische energie. Het Aziatische land importeerde sinds de oorlog in Oekraïne meer olie, gas en steenkool van Rusland dan een jaar eerder, vaak tegen een gereduceerd tarief. Chinakenner John-Boy Vossen zegt bij BNR dat het om 30% korting gaat. 

De waarde van de euro is weer iets onder die van de dollar gezakt. Nu.nl schrijft erover. 

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat publiceert de resultaten van een flitspeiling onder Nederlandse ondernemers. Wat voelen zij van de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne? 10% van de ondernemers geeft aan direct geraakt te zijn, 29% van de ondernemers wordt 'op enige wijze' geraakt. Onder de direct geraakte ondernemers zijn bovengemiddeld veel landbouwondernemers. Bekijk het onderzoek hier.