De TTF-gasprijs is donderdag 25 augustus dik door de grens van 300 €/MWh heen geschoten. Het is opnieuw een bizar prijsrecord op de belangrijke Europese gashandelsbeurs die zwaar oververhit is. In deze crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen van de afgelopen dag op een rijtje en werpen specialisten ook weer een blik op de hele (opnieuw bizarre) energieweek. 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 25 augustus op de Title Transfer Facility. De gasprijs voor schoot donderdag t/m het eerste kwartaal van 2023 dik door de grens van 300 €/MWh heen. Vanochtend rond 11.00 bewoog de gasprijs zich rond die grens. Bekijk hier de actuele cijfers. 

Specialisten van AgroEnergy lopen in hun weekupdate de energieontwikkelingen weer door. Zij constateren dat toenemend Noors onderhoud aan de gasinfrastructuur daar de markt 'bijzonder onrustig' maakt, bovenop de Russische perikelen. Ook daar komt er weer onderhoud aan voor NordStream 1. Vanaf 31 augustus gaat die gaspijpleiding, voor drie dagen volgens het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. In de markt wordt eraan getwijfeld of daarna de aanvoer weer terug op niveau (lees 20% van de maximale capaciteit) komt.

De komende weken neemt onderhoud in Noorwegen toe. De Noorse netbeheerder Gasco heeft gemeld dat het geplande onderhoud op 7 september een piek zal bereiken, weet AgroEnergy. Verder loopt LNG-levering na een brand in een installatie in de VS vertraging op.

Over de hele linie, tot en met jaarblok 2025, laten de gasprijzen een stijging zien van meer dan 30% ten opzichte van een week geleden. Vergeleken met het begin van deze maand zijn de termijnprijzen voor de jaarblokken 2024 en 2025 inmiddels verdubbeld, voor 2026 is de prijs +50% (van 44 naar 67 €ct/m3). De echte verre termijn doet nu dus ook mee in marktprijzen die ver af staan van de kostprijs, constateert AgroEnergy.

Ook bij elektriciteit zijn de termijnprijzen flink opgelopen. De baseload prijs voor de komende wintermaanden rond de 750 €/MWh ingeschat worden. Voor komende week is de verwachting dat de baseload rond de 550 €/MWh ligt. Lees hier de hele update van AgroEnergy. 

De elektraprijzen volgen de gasprijs, ook in Duitsland.

Om 11.00 uur was er vanuit Den Haag nog geen update over vulling van de gasopslagen. Die update volgt wekelijks hier. 

Stoppen of doorgaan, dat is het dilemma waar veel glastuinbouwbedrijven zich momenteel over beraden. Omroep West sprak met Juliska van der Breggen, crhsyantenkweker, en tomatenteler Richard Hartensveld van Schenkeveld Tomaten. De chrysantenkweker stopt de productie in één van de twee kassen, de tomatenteler gaat met een aangepaste teeltstrategie wel in alle acht de kassen door. Productie in de winter levert dat niet op, wel veel minder omzet. Lees het hele item van Omroep West hier. 

In een bijdrage op Foodlog schrijft Dick Veerman over de tuinbouw die aan een interessant experiment begint. Terug naar de seizoenen - de basis van de tuinbouw - maar met de techniek en kennis van nu. Lees de bijdrage hier. 

Niet alleen glastuinders schroeven de productie terug. Ook kunstmestfabrikant Yara doet dat. Vandaag, vrijdag 26 augustus, wordt een tweede ammoniakfabriek stilgelegd. Yara heeft er drie. Yara wil nu ammoniak gaan importeren, die goedkoper is dan de ammoniak die ze zelf zouden maken, zo valt te lezen bij Omroep Zeeland