Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Gasprijs neemt duikt, wel weer nieuw elektrarecord

De TTF-gasprijs is gisteren fors gedaald. De piek tot ruim boven de 300 €/MWh is daarmee teniet gedaan. Vanochtend bewoog de gasprijs voor de resterende maanden van 2022 rond de 260 €/MWh. Analisten wijzen als oorzaak voor de daling positieve berichten over het vullen van de gasopslagen aan. De elektriciteitsprijs kwam gisteren wel weer op een nieuw record uit. In deze crisisupdate zetten we de energie- en crisisberichtgeving weer op een rijtje.


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 29 augustus op de Title Transfer Facility. Bekijk hier de actuele cijfers.  

BNR schrijft over de forse daling van de gasprijs en vroeg olie- en gasexpert Ronald de Zoete of 'nu het ergste voorbij is'. 'Nee', is zijn antwoord. Morgen gaat namelijk Nord Stream 1 weer tijdelijk in onderhoud tot en met 2 september. Daarna blijft het weer afwachten wat de gasaanvoer vanuit Rusland doet. Dat de gasprijs gisteren fors daalde, zou komen door positieve berichten over de gasvoorraden in Duitsland. Die raken sneller gevuld dan verwacht. De doelstelling om voor oktober 85 procent van de gasopslag te hebben gevuld, wordt naar verwachting in september al bereikt. Lees hier het hele bericht bij BNR. 

Nu.nl wijst erop dat er maandag wel een nieuw record voor elektriciteit werd behaald. Handelaren betaalden gisteren voor Duitse elektriciteit voor het eerst meer dan 1000 euro per megawattuur. In Frankrijk werd diezelfde grens vrijdag al overschreden. Daarmee ligt de prijs vijf keer hoger dan begin dit jaar, zo trekt Nu.nl de vergelijking. Lees hier het hele bericht. 

De Europese Commissie moet met spoed ingrijpen op de energiemarkt. Dat vindt voorzitter Ursula von der Leyen, schrijft BNR. De torenhoge rekeningen voor gas en stroom worden burgers en bedrijven te veel, vreest ze. Een prijsplafond zou hiervoor Europabreed een optie zijn. Sommige landen, waaronder België en Frankrijk, hanteren al zulke prijsplafonds. De verwachting is niet dat de EU-bureaucratie nog voor deze winter een algeheel prijsplafond voor elkaar krijgt. De VRT zet vraagtekens bij wat de Europese Commissie kan, zoals ook op Twitter gebeurt. 

Lector Energietransitie bij Hanzehogeschool Martien Visser wijst er in twee grafieken op Twitter op dat in de Europese Unie slechts 14% van alle elektriciteit uit (momenteel heel duur) aardgas wordt gemaakt. In Nederland ligt dat percentage hoger. Wel is in 2022 tot nu toe 22% minder elektriciteit uit aardgas gemaakt. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat Nederland in de eerste helft van 2022 25% minder gas verbruikte. Met name de industrie en elektriciteitscentrales gebruikten minder aardgas. 

Het CBS gaat ook in op de hogere aardgasinvoer en lagere aardgasuitvoer in Nederland (+3% en -20%) en de stijging van het opslaan van gas. Bekijk hier alle cijfers. Tweede Kamerlid Pieter Omzigt wil weten hoe het zit met energiecontracten tussen Nederland en Duitsland, schrijft hij op Twitter.

Bij Nu.nl ook een bericht over de dieselprijs. Die knalde vorige week met 13 eurocent omhoog in Nederland. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs in Nederland ligt vandaag op 2,202 euro per liter, zo is te zien in een overzicht van UnitedConsumers

Op LinkedIn brengt James Broekhuizen van het Britse Anchor Nurseries beelden de situatie in de glastuinbouwsector uit. Donkere wolken pakken zich letterlijk samen boven de kassen. 


Foto: LinkedIn James Broekhuizen