Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ons doemscenario als kleinschalige strelitziakwekerij"

Tholen - De huidige situatie omtrent de gasprijs zorgt voor heel wat ophef bij zowel de gemiddelde Nederlander als bij glastuinders, waar het vooral bij de kleinschalige bedrijven goed te merken is. Strelitzia Kwekerij Blok is een van die kleinschalige bedrijven in de sierteelt. Eigenaar Leo Blok gaf zijn mening over de situatie op hun Facebookpagina en geeft daar hieronder een uitgebreidere toelichting op.


Leo met zijn vrouw en firmant Marlies 

Doemscenario
De Facebook-post, met als pakkende kop ‘ons doem scenario’, zal vele pagina bezoekers snel zijn opgevallen en gaat in op de situatie waarin de kwekerij zich bevind en de mogelijke toekomst mocht de situatie verder verslechteren. “Het is ook niet puur mijn mening, maar ook wat ik om me heen hoor. Zo heb ik het erop gezet,” zegt Leo Blok over het bericht.

In het bericht praat Leo over de onvoldoende voorraad aan gas die volgens hem de sierteelt de kop kan kosten. Hij zegt dat voor hem de gastoevoer als eerste zal worden afgesloten als dit noodzakelijk mocht worden, omdat de bevoorrading van huishoudens op de eerste plaats zal staan. Maar de schade die dit met zich zal meebrengen voor de sierteelt wordt volgens Leo onvoldoende belicht. Planten van bijna 17 jaar oud kunnen zomaar verloren gaan zonder voldoende verwarming om over de energiekosten nog niet te spreken.

“Voor kleinschalige glastuinbouw zoals wij of andere sectoren die kiezen kleinschalig te blijven is dit beleid niet te verteren. De megabedrijven worden gespekt met subsidies of belastingvrijstelling voor innovatie of voor de werkgelegenheid, terwijl de kleine bedrijven dikke belastingen voor Opslag Duurzame Energie opgelegd worden zodat innovaties niet haalbaar meer zijn.”

Het verschil tussen groot en klein
En over dat laatste valt zeker wat te zeggen in Leo’s situatie. Zes jaar geleden hebben ze investeringen gedaan om fossiele brandstof terug te brengen en daarbij ook voordeel te halen uit een beter kasklimaat door ontvochtiging. Dat was de achterliggende gedachte. Nu gebruikt de kweker ontvochtigers op stroom.  Daarmee hebben ze 60% op gas bespaard. Maar toen kwam de Opslag Duurzame Energie, en blijkt dat kleinschalige bedrijven die investeerden in duurzaamheid toch ineens een stuk duurder uit zijn. “Dan is het hoe kleiner je bent, of hoe minder je gebruikt, hoe duurder je bent. Voor kleine spelers is het niet te behappen dat je meer betaald omdat je minder gebruikt.”

Uit de ervaring van Leo is gebleken dat groot inkopen je als kweker al snel 4 cent per kubieke meter gas kan schelen, wat dus stimuleert om te investeren en groter te worden als bedrijf, iets wat hij zelf dus niet ziet zitten. “Je wordt haast gedwongen om groter te worden, daar is dit opgericht. Dat probeer ik wel eens met een speldenprikje weer te geven, en dan niet om die groten af te zeiken, maar het gaat vooral om de megabedrijven die amper belasting hoeven te betalen terwijl wij met de rekening gepresenteerd krijgen.”

Normaal koopt de kwekerij een of twee jaar vooruit, maar omdat ze kleinverbruiker zijn mogen ze de laatste twee jaar niet meer inkopen en moeten ze met de vasteprijspool meedoen. “Dat maakt me dan niet uit, maar we hebben een jaar gehad dat we niet in mochten kopen, dat was vorig jaar. Dat was dan nog een redelijke prijs vergeleken met nu. Toen 27 cent vergeleken met 89 cent dit stookjaar, en na energieheffing kom je snel op 1,25 uit per kubieke meter. Dat heeft wel een impact op ons.”

“Wij telen warm door het jaar. Je kan strelitzia’s wel koud zetten in de winter rond de 3 aà 5 graden. Dan oogst je pas in april enga je met het weer mee. Wij kweken juist in de winter warmer en zodat we een gespreide bloei van oktober tot en met mei hebben. Maar met deze prijzen kan ik ze niet warmer houden in de winter. Ik houd de temperatuur zo laag mogelijk. En dan kom je dus op de markt met de massa en dat zal in de opbrengst te zien zijn. Normaal houden we ze op 13 graden, dan hou je de gang erin en hou je een doorlopend arbeidspatroon. Nu moet de bloei dus later.” 

Klein maar juist fijn
Ondanks al deze uitdagingen heeft de kwekerij er zelf voor gekozen om kleinschalig te zijn, sterker nog, sinds Leo in 1989 het bedrijf in Brielle van zijn vader overnam, zijn ze afgeschaald. Waar het bedrijf toen nog tomaten kweekte op anderhalf hectare, wat in die tijd groot was, zijn ze in 2000 overgestapt op de bloemenkweek, en kweken ze sinds 2010 vanuit Luttelgeest op 5000 vierkante meter. “Iedereen gaat groter, maar wij hebben juist de uitdaging uitgezocht om kleinschalig te gaan, zonder personeel. Maar je moet er wel een product bij zoeken. Je hoeft kleinschalig niet aan de tomaten te beginnen. Je moet je op de veiling profileren met iets.”

Maar waarom dan precies kleinschalig? Wat is daar nou het voordeel van? Volgens Leo is dat haast geen vraag. “Een massaproduct, daar kun je je niet mee onderscheiden, te veel concurrentie. Een teelt waar uitdaging in zit, zelf de teelt ontwikkelen in jouw omstandigheden, dat is waar wij voor kiezen. Wij doen geen concessies doen aan kwaliteit door verandering van het groeiproces, de groeisnelheid van het product en het vastleggen van de verkoop. Het is vertrouwen op je eigen productkwaliteit, en daarmee je meerwaarde uit de markt te halen. Dit is kleinschaligheid voor ons, met groene vingers je centen verdienen, en zelf vieze vingers krijgen!”

Voor meer informatie:
Leo Blok
Strelitzia kwekerij Blok
Weteringweg 21
8315 RL Luttelgeest
06 20642504
kwekerij@blokluttelgeest.nl 
Facebookpagina