Nieuwe serre voor boomkweker

Een planner, een boekhouder en een rekenaar, zo typeert Piero Vandeputte uit Deerlijk zich in interview met 'Sierteelt&Groenvoorziening', verschenen bij de AVBS. Piero is bedrijfsleider van boomkwekerij Vandeputte, gespecialiseerd in sierheesters en coniferen. De nieuwe serre van Vermako bvba past in die plannen om een gestroomlijnd en eenvoudig te managen bedrijf uit te bouwen. Betrouwbaarheid en eenvoud waren bij de nieuwe serre het uitgangspunt.

De nieuwe serre van bijna 2 ha is er gekomen om de bedrijfsvoering verder te stroomlijnen. Het oorspronkelijk stekbedrijf te Wielsbeke was het resultaat van uitbreiding na uitbreiding over de jaren heen, met diverse verschillende teeltmethodes als gevolg.

In de nieuwe serre wilde Piero vooral eenvoud. De nieuwe serres bestaan uit twee nagenoeg even grote delen. Het eerste deel bestaat uit een steekserre met grondverwarming onder lava, waarboven de stekken in tunnels kunnen wortelen. Het tweede deel is een afhardingsserre op beton, verwarming gebeurt er met warme lucht. Vooraan het nieuwe gedeelte bevindt zich nog een ruime werkruimte van 1000 m2 waar de stekken versneden en gestekt worden, en waar ook ruimte is voor de stookinstallatie, frigo, beregeningsinstallatie en refter.

Klaar voor elk klimaat
“Ik wil geen hoogtechnologische serre, maar vooral een betrouwbaar systeem. Op zomers warme dagen wil je dat alles werkt. Als de ramen een half uur niet openkunnen of als de bevochtiging een half uur niet werkt, kan dat catastrofaal zijn.” Het gaat om een serre met polyventilatie van Vermako, waarbij beide delen van de dakverluchting onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Elke kap heeft een aparte motor om de dakvensters open en dicht te laten gaan, net om de bedrijfszekerheid ervan te garanderen. Een softwareprogramma dat op maat werd geschreven bepaalt op basis van windrichting en windsnelheid hoe ver de ramen open mogen. “Er bestaat uiteraard kant-en-klare klimaatsoftware, maar die zijn voor onze behoeften nodeloos uitgebreid en complex. Met wat we nu hebben kunnen we flexibel werken.”

Lees hier het hele verhaal. 

Voor meer informatie:
Steven Van Hoof
Vermako Greenhouses
+32 (0) 473 57 57 91
steven@vermako.com 
www.vermako.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven