Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse plannen kans voor Nederlandse glastuinbouwtechnologie?

De Britse regering heeft op maandag 13 juni haar voedselstrategie voor Engeland gepubliceerd. Agroberichten Buitenland berichtte er deze week over. Niet lang daarna stapte premier Johnson op. Wat dat betekent voor de plannen, is niet bekend. Toch hieronder kort het bericht van Agroberichten Buitenland over de Britse plannen. 

Bij de publicatie van de Food Strategy benadrukte de regering hoe de strategie zal bijdragen aan meer binnenlandse productie, de “levelling-up” agenda en economische groei door het stimuleren van technologische innovatie in onder andere de (glas-)tuinbouwsector. Dit levert mogelijk kansen op voor export van Nederlandse kennis en technologie naar het VK, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken.


Kassenbouw in het VK, hier een project van Bom Group dat inmiddels voltooid is. 

Doelstellingen
Eén van de doelstellingen die is opgenomen de voedselstrategie is het creëren van een welvarende agri-food en visserij sector die ook bijdraagt aan de ‘levelling-up’ agenda via hoogwaardige banen in het hele land. Daarbij willen ze o.a. ook een duurzaam, milieuvriendelijk, betaalbaar voedselsysteem creëren dat voorziet in voldoende keuze en toegang tot producten van hoge kwaliteit die bijdragen aan een gezonder en lokaal dieet voor iedereen. Exportmogelijkheden en meer keuze voor consumenten via import zonder dat de wettelijke voedselstandaarden voor zowel in het VK als in het buitenland geproduceerde producten in het geding komen, staat ook op de lijst. 

Het lijkt erop dat de regering zich vooral concentreert op maatregelen rondom de eerste doelstelling, terwijl maatregelen rond doelstellingen twee en drie veelal zijn afgezwakt. Verder bevat de strategie veel reeds bestaande maatregelen en worden voor nieuwe maatregelen vaak eerst consultaties aangekondigd in plaats van concrete voorstellen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in reactie op de publicatie van de nieuwe voedselstrategie de aandacht vooral uitging naar welke aanbevelingen niet in de strategie terecht zijn gekomen.

Kansen voor export Nederlandse glastuinbouwtechnologie
In de nieuwe voedselstrategie wordt de (glas-)tuinbouwsector aangemerkt als een sector met duurzame groeimogelijkheden. Aangezien het VK maar voor 23% zelfvoorzienend is in komkommers en maar voor 15% in tomaten wil de regering investeringen in de tuinbouwsector stimuleren, en dan met name in grotere kassencomplexen en vertical farms.

De (glas-)tuinbouwsector zal daarom worden meegenomen in beslissingen over het industriële energiebeleid in het VK en de regering zal het vergunningstraject voor nieuwe bouwprojecten herzien. Verder zal het gebruik van duurzame oplossingen, zoals hergebruik van warmteoverschotten en CO2 uit industriële processen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, worden gestimuleerd en kunnen gekwalificeerde buitenlandse vakmensen uit de sector in aanmerking komen voor een visa via de skilled worker visa route. 

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: