Crisisupdate: 'Groen' aardgas steeds duurder

De onderbreking van de stijgende lijn in de gasprijs gisterochtend was van korte duur, zoals verwacht en gevreesd. Voor heel 2022 lag de gasprijs vanochtend om 11.00 uur boven de 170 euro per megawattuur. In deze crisisupdate zetten we de berichtgeving over de energiecrisis weer op een rijtje.

De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 6 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Klik hier voor de actuele prijzen.  

In heel Europa is het onrustig vanwege de oplopende energieprijzen en de steeds dichterbij komende sluiting van Nord Stream 1 voor onderhoud vanaf 11 juli. Overheden anticiperen erop met afschakelplannen. Vilt schrijft over besluitvorming in België. De overheid heeft er een enquête uitgestuurd naar de 1.000 grootste gasgebruikers, waaronder ook glas(groente)telers. Belangenbehartiger Boerenbond probeert te voorkomen dat, mocht het zover komen, glastuinbouwbedrijven op de lijst staan van bedrijven die af moeten schakelen. Het onderzoek naar het gasafschakelplan loopt momenteel. Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek voltooid zal zijn en het plan gepresenteerd kan worden. Lees meer bij Vilt. 

In Den Haag heeft er gisteren een ingelast commissiedebat tuinbouw en visserij plaatsgevonden (hier terug te zien). De glastuinbouw kan fors meer subsidie verwachten op energie-investeringen, maar noodsteun moet van banken komen, schrijft GF Actueel naar aanleiding van het debat. Minister Henk Staghouwer van LNV heeft er toegezegd het beschikbare budget voor de subsidieregeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) fors te verhogen door gelden naar voren te halen. Daardoor zou dit jaar niet € 25 miljoen, maar € 60 miljoen subsidie beschikbaar komen voor energie-investeringen in kassen. De minister kijkt nadrukkelijk ook naar banken om de tuinbouw overeind te houden. Lees meer bij GF Actueel (€). 

Onder meer Nederland zet vol in op aardgasbesparing en wil 'groen' worden. Het Europees Parlement heeft in meerderheid besloten dat aardgas en kernenergie groen zijn. Nu beide energiebronnen officieel 'duurzaam' zijn, kunnen bedrijven makkelijker investeringen aantrekken. In het Europees Parlement is veel tegenstand tegen dit besluit, schrijft Nu.nl

Nu.nl staat stil bij een dalende olieprijs. Het laagste punt in bijna drie maanden werd gisteren bereikt. De oorzaak? Angst voor een recessie. Energiehandelsplatform Powerhouse heeft het ook over olie in nieuwe analyse. Men kijkt naar de Europese sanctiepakketten en hoe die Rusland raken. Op de korte termijn lijkt het Rusland nog niet echt pijn te doen schrijft men, omdat Europa wel boycot, maar bijvoorbeeld China en India niet. Zolang Rusland haar olie kwijt kan, verdient men geld. Lees hier meer. 

BNR schrijft dat de stijgende energieprijs zorgt voor een iets dalende inflatie. Energieprijzen leveren nog steeds een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie, maar ook voeding en motorbrandstoffen stijgen hard door. De inflatie in Nederland kwam in juni uit op 8,6 procent.

Niet alleen op energiegebied, maar ook financieel hangt de hele wereld aan elkaar. De onzekerheid op de financiële markten is razend hoog, schrijft BNR. Dreigt een tweede eurocrisis?


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven