Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
met Svensson op bezoek in nieuwe kas Hartog Palmen

De ambitie van Jeroen van Capel

Platgooien en nieuw bouwen, of verhuizen? Dat er iets moest gebeuren, daar waren Jeroen van Capel en zijn compagnon Dirk van Rijn het met elkaar over eens. In 2019 namen ze het familiebedrijf Hartog Palmen over. Met een langetermijnvisie. De mogelijkheden in de oude kas in de Kwakel waren te beperkt om te groeien. Niet zozeer in vierkante meters of het aantal Kentia’s, maar in kwaliteit, klimaatbeheersing en verduurzaming. Het werd verhuizen. Hoe bevalt het op de nieuwe locatie? Welke verbeteringen hebben ze doorgevoerd? Hoe ziet Jeroen de toekomst? En hoe staat hij in de energietransitie van de glastuinbouw? Svensson vroeg het hem maakte onderstaand verslag.


Jeroen Capel
 
Overname familiebedrijf
De geschiedenis van Hartog Palmen gaat terug tot 1990. Jeroen van Capel kwam in 2014 bij de kwekerij. “Ik werkte als bedrijfsleider voor Jacco en Wim Hartog. Met veel plezier overigens. En nog steeds is ons contact goed. De broers komen regelmatig even langs.” In 2019 nam hij het bedrijf over, samen met zijn compagnon Dirk van Rijn. “We doen het samen, maar de dagelijkse leiding ligt meer in mijn handen.”

Op het moment dat ze de kwekerij overnamen, wisten ze: we moeten iets doen. “Je maakt zo’n stap niet voor de korte termijn. Je kijkt zeker 15 jaar vooruit. De oude locatie was niet toekomstbestendig.” Maar, eerst wat meters maken. “Dirk en ik kenden elkaar nog niet zo goed. Dus voordat we ons aan een grote investering waagden, wilden we eerst elkaar en het bedrijf beter leren kennen. Dit keer vanuit de rol als eigenaar.”

Zogezegd, zo gedaan. Dat liep al snel soepel, dus tijd voor de volgende stap. “Begin 2021 begonnen we om ons heen te kijken en al binnen een paar maanden deed deze kans zich voor.” Iets verderop stond een bestaande kas te koop. “Een goede locatie, net iets groter (2,8ha) dan de oude locatie (2ha) en moderner.” De verbouwing startte in oktober 2021. Mei 2022 was de eerste volledige maand in de nieuwe kas.

Efficiënter, productiever en duurzamer
Jeroen en zijn compagnon wilden vooral een slag maken in productiviteit, efficiëntie, klimaat en energieverbruik. Tijdens de 8 maanden durende verbouwing hebben ze alles geoptimaliseerd in de nieuwe kas. “Even grofweg gezegd hebben we het oude gewas (gerbera’s) eruit gehaald, daarna de kas opgehoogd en betonvloeren erin. Vervolgens hebben we een hogedruknevelsysteem geplaatst en PARperfect van Svensson geïnstalleerd.” De hoge kas in combinatie met PARperfect is volgens Jeroen een schot in de roos voor een optimaal klimaat en energiebesparing. “Met de hoge kas kunnen we heel veel energie bufferen. We laten de temperatuur flink oplopen. Dat kunnen de Kentia’s goed hebben. Het onderste scherm blijft altijd dicht. Zo houden we de warmte binnen. Alleen als het heel heet wordt, dan voeren we wat warmte af, maar dat is incidenteel. Ook vocht en CO2 blijft in de kas. Het vochtprobleem lossen we op met een ontvochtigingssysteem. En omdat het onderste scherm altijd dicht zit, hebben we altijd diffuus licht voor onze Kentia’s. Dat is ideaal.”

Maar die hitte in de kas, werkt dat wel prettig? Jeroen vertelt dat ze alleen nog maar in de ochtenden in de kas hoeven te zijn. “Het oppotten gebeurt nu in de schuur, in tegenstelling tot de oude locatie.” Eén van de verbeteringen van de werkomstandigheden, legt Jeroen uit. “Qua teelt is er niet veel veranderd, maar wel de omstandigheden.” En daar profiteert het personeel van. Een team van zeven vaste krachten. “Het is wel even wennen voor iedereen, maar het is absoluut een verbetering. Het werk is nu fysiek minder zwaar.”

PARperfect

“Tientallen procenten minder energieverbruik… meer dan verwacht”
Energietransitie is een belangrijk thema voor Jeroen. “Met de nieuwe kas hebben we de eerste stap gezet: de huidige situatie verbeteren om zo min mogelijk energie te verbruiken.” De maand mei was de eerste volle maand op de nieuwe locatie waarvan hij de cijfers met vorig jaar kon vergelijken. “We hebben tientallen procenten minder energie verbruikt. Nog meer dan we hadden voorspeld”, vertelt hij trots. Nu de kas geoptimaliseerd is, is het tijd voor de volgende stap: het verduurzamen van de energie die nog wel verbruikt wordt. “Dat is een proces waar we nu middenin zitten. Er zijn verschillende opties.” Om kennis in te winnen en te sparren met andere telers, bezoekt Jeroen regelmatig bijeenkomsten van LTO. “We zitten in een schitterend gebied met veel glastuinbouw en dichtbij Aalsmeer. De energietransitie leeft hier volop.”

Positief over CO2-neutrale toekomst
Jeroen denkt dat het haalbaar is dat de glastuinbouwsector in 2040 CO2-neutraal teelt. “Dan spreek ik natuurlijk wel vanuit mijn eigen niche. Er zijn heel veel gewassen. Ik weet niet hoe haalbaar het is voor andere telers met andere teelten. Toch neig ik ernaar om te zeggen dat het te doen is. Ik ben een positief iemand. We werken er hoe dan ook naartoe met z’n allen, dat is duidelijk.”

Een positieve toekomst wat betreft de energietransitie dus. Iets meer zorgen maakt Jeroen zich over de relevantie van het assortiment van de Nederlandse glastuinbouw in Nederland. “Door de hoge energiekosten staan veel bedrijven onder druk. Gaat iedereen het redden? Ook in de energietransitie? En wat doet dat met de breedte van het assortiment van de Nederlandse glastuinbouw? Onze kracht in Nederland is onze diversiteit, denk ik. Als ik zie wat er naar Aalsmeer gebracht wordt, dan ben ik daar supertrots op. Dat maakt Nederland relevant voor Europa, we kunnen alles verzorgen. Ik hoop dat dit zo blijft. En ik hoop ook dat de politiek het belang daarvan inziet.”

Voor meer informatie: 
Ludvig Svensson
Publicatiedatum: