Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onafhankelijk van Russisch gas? Afschakelen glastuinbouw geen optie, kunstmestfabrikanten wel

Op lange termijn zijn warmtenetten en geothermie een optie die
significant kan bijdragen aan het verlagen van het aardgasgebruik
van de gebouwde omgeving, de glastuinbouw en de industrie. Dat stellen onderzoekers in een studie waarin het in opdracht van de vaste Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat de opties op een rijtje zet waarmee Nederland onafhankelijk kan worden van Russisch aardgas.

Ook het afschakelen van grootverbruikers is in de studie meegenomen. Het onderzoek is uitgevoerd door TNO samen met onderzoekers van Clingendael International Energy Programme (CIEP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) betrokken.

Bij de optie 'warmtenetten en geothermie' stelt TNO wel een kanttekening: er lopen al verschillende projecten voor warmtenetten en de doorlooptijd blijkt 'aanzienlijk'. Het vergunningstraject, burgerparticipatie van bewoners en de aanleg kosten tijd. Maar als het net er eenmaal ligt, dan kan het besparen beginnen. 

Afschakelen
TNO staat ook stil bij de optie om grootverbruikers af te schakelen. Afschakelen kan voor enkele weken bij een verstoorde levering of voor langere tijd bij hoge gasprijzen. Afschakelen is volgens de onderzoekers het best uitvoerbaar bij een 'beperkt aantal industriƫle bedrijven'. Vanwege de gevolgen worden grootverbruikers zoals de voedings- en genotsmiddelenindustrie en de glastuinbouw buiten beschouwing gelaten.

Kunstmestfabrikanten horen afgaand op de studie wel tot 'het beperkt aantal industriĆ«le bedrijven' waarnaar men kijkt. Zij zijn de 'grootste gasverbruikers', samen met de organische basischemiebedrijven. Samen zijn zij goed voor een jaarlijks gasverbruik van 4,5 miljard kubieke meter aardgas. Kunstmestfabrikanten afschakelen kan tot tekorten leiden, waarschuwen de onderzoekers, heeft een negatief effect op het bbp, kan tot extra import van bijvoorbeeld kunstmest leiden of tot het vertrek van bedrijven naar het buitenland. 

Lees hier de hele studie.