Maandcijfers FloraHolland diep in het rood

Mei was, t.o.v. dezelfde maand vorig jaar, een beroerde bloemenmaand, zo blijkt uit cijfers van Royal FloraHolland. De omzet viel 12,7% lager uit en met een iets grotere aanvoer (3%) zakte de gemiddelde prijs met ruim 15%.

De min gaat op voor praktisch alle productgroepen, met als echte uitschieter pioen. Het aanbod was maar liefst 65,7% groter als vorig jaar, terwijl de stuksprijs gemiddeld ruim de helft (-50,1%!) lager uitkwam. Hierdoor bleef de omzet ruim 17% achter.

Voor kamerplanten is eveneens een stevige min op te tekenen - middenprijs bijna 10% lager, wat bij een eveneens lager aanbod (-5,1%) resulteerde in een omzetdaling van 14,4%.

De mineur, wat daar dan ook precies de redenen van zijn (vrijblijvend gesteld: einde corona-heat, energieprijzen, inflatie, marktsentiment) had tot slot ook zijn weerslag in de tuinplanten. Hier daalden prijzen gemiddeld 8%. De omzet ging iets minder onderuit (-5,2%), omdat het aantal stuks dan weer iets hoger lag (3,1%).

Last but not least is het niet onbelangrijk te vermelden dat 2022 in mei maar liefst 21 veildagen kende, 2 meer dan in 2021. De toch al rode cijfers zouden daarom eigenlijk nog wat donkerder rood moeten worden geschreven.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven