Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maandcijfers FloraHolland diep in het rood

Mei was, t.o.v. dezelfde maand vorig jaar, een beroerde bloemenmaand, zo blijkt uit cijfers van Royal FloraHolland. De omzet viel 12,7% lager uit en met een iets grotere aanvoer (3%) zakte de gemiddelde prijs met ruim 15%.

De min gaat op voor praktisch alle productgroepen, met als echte uitschieter pioen. Het aanbod was maar liefst 65,7% groter als vorig jaar, terwijl de stuksprijs gemiddeld ruim de helft (-50,1%!) lager uitkwam. Hierdoor bleef de omzet ruim 17% achter.

Voor kamerplanten is eveneens een stevige min op te tekenen - middenprijs bijna 10% lager, wat bij een eveneens lager aanbod (-5,1%) resulteerde in een omzetdaling van 14,4%.

De mineur, wat daar dan ook precies de redenen van zijn (vrijblijvend gesteld: einde corona-heat, energieprijzen, inflatie, marktsentiment) had tot slot ook zijn weerslag in de tuinplanten. Hier daalden prijzen gemiddeld 8%. De omzet ging iets minder onderuit (-5,2%), omdat het aantal stuks dan weer iets hoger lag (3,1%).

Last but not least is het niet onbelangrijk te vermelden dat 2022 in mei maar liefst 21 veildagen kende, 2 meer dan in 2021. De toch al rode cijfers zouden daarom eigenlijk nog wat donkerder rood moeten worden geschreven.