Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit viel op bij het Ronde Tafelgesprek over gewasbescherming

Op 12 januari 2022 hield de Vaste Tweede Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een rondetafelgesprek over gezonde gewassen en een gezonde bodem. Kamerleden gingen in gesprek met deskundigen, belangenorganisaties en het Ctgb. Nefyto werd vertegenwoordigd door directeur Jan Verschoor. Hij benadrukte onder meer het belang van een gunstig innovatieklimaat ten behoeve van verduurzaming. In het Nefyto Bulletin loopt men enkele opvallende zaken door. Wij lichtten er hier twee uit. Het hele artikel is te lezen in het bulletin.

Aan Jan Verschoor werd de vraag gesteld of de transitie naar een duurzame land- en tuinbouw wellicht te weinig verdienvermogen oplevert voor de gewasbeschermingsbedrijven om nog te willen investeren in innovatie. “Dat beeld herken ik niet”, stelde Jan Verschoor. “Er wordt juist zeer hoog ingezet op de ontwikkeling van nieuwe stoffen en nieuwe middelen.”

Foto: paprikablad onder luis. Archief Groentennieuws

Overschakelen naar biologische land- en tuinbouw kwam tijdens het rondetafelgesprek regelmatig ter sprake als een mogelijke oplossingsrichting voor de verdere verduurzaming. Echter, ook biologische telers hebben gewasbeschermingsmiddelen nodig om ziekten, plagen en onkruiden voldoende effectief te kunnen bestrijden.

“Bovendien werkt de biologische landbouw voor een andere markt dan de gangbare landbouw”, legde WUR-onderzoeker Marleen Riemens uit. “De prijzen zijn anders, de acceptatie van het kwaliteits- niveau is anders. We weten verder dat wereldwijd, maar ook in Nederland, de biologische teelt 72 procent van het opbrengstniveau van de gangbare teelt haalt.”

Bron: Nefyto Bulletin nr. 1 2022

Publicatiedatum: