Plantum speelt in op internationale Fascination of Plants Day

Opvallende publieksactie legt focus op maatschappelijke waarde van zaden

‘Hoe groots klein kan zijn’. Onder die noemer vraagt branchevereniging Plantum aandacht voor de maatschappelijke waarde van zaden. In ‘s-Hertogenbosch werden voorbijgangers en politici verleid om met eigen ogen het potentieel van een zaadje te aanschouwen en hierover in gesprek te gaan met botanic personality Charlotte Nederpel.

Voorbijgangers bij natuurgebied het Bossche Broek en bij het Provinciehuis in hartje ‘s-Hertogenbosch troffen drie microscopen op sokkels aan. Bij iedere sokkel stond een bord met een prikkelende tekst over actuele en relevante maatschappelijke thema’s. Wie zich liet verleiden om door de microscoop te kijken zag een aardappel-, gras- of bloemenzaadje én raakte in gesprek met Charlotte Nederpel. Over thema’s als voedselzekerheid en biodiversiteit en de grootse bijdrage die deze kleine zaden daar aan kunnen leveren.

Fascination of Plants Day
Aanleiding voor de actie is de internationale Fascination of Plants Day (FoPD), een initiatief van de European Plant Science Organisation (EPSO). In meer dan 40 landen wordt op deze dag aandacht gevraagd voor het belang van planten voor verschillende maatschappelijke thema’s.

Plantum, de Nederlandse branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten, organiseert ieder jaar een spraakmakende actie rondom de FoPD. Doel is om burgers en politiek bewust te maken van het belang van planten en de sector zaden en jonge planten, voor de wereld en de maatschappij.

Botanic personality Charlotte Nederpel
In de publieksactie van dit jaar is een grote rol weggelegd voor botanic personality Charlotte Nederpel van Wageningen University & Research (WUR): biologe, plantwetenschapper en hét gezicht van de sector zaden en jonge planten. Waar de microscopen en bijbehorende tekstborden zorgden voor aandacht en een verrassingseffect, zorgde Charlotte voor de koppeling met inhoudelijke thema’s door in gesprek te gaan met voorbijgangers en politici die door de microscoop keken.

“In de gesprekken kwam naar voren dat de link van een zaadje met de leus ‘Over de bloemetjes en de bijtjes’ snel werd gekoppeld aan biodiversiteit. De andere leuzen zorgde eerder voor verbazing. Het was echt nieuwe informatie voor de mensen dat zaden zoveel impact hebben op de wereld. “De onderwerpen zorgden soms voor wat discussie, maar dat was juist een mooie aanleiding om open het gesprek aan te gaan” vertelt Charlotte.

Fascination of Plants Day 2022 from BeeldBlenders on Vimeo.

Om een breed bereik te genereren voor de actie én de boodschap, deelt Plantum de compilatievideo van de gesprekken in ‘s-Hertogenbosch op social media met de hashtags #FoPD en #PlantsDay.

Dit initiatief wordt ondersteund door: Bionext, BO Akkerbouw, GroentenFruit Huis, Glastuinbouw Nederland, Holland BIO, Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur, LTO Nederland, Nederlandse Aardappel Organisatie, Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie, Nefyto, Royal Anthos, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.