Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Prijs gas en elektriciteit na 2022 stijgt

Aan het Paasontbijt even niet over de energiecrisis nadenken. Dat wenst de redactie iedereen toe, naast snel uitzicht op verbetering. In deze crisisupdate kunnen wij dat uitzicht (helaas) nog niet bieden. Wel een analyse van de energiemarkt van afgelopen week door AgroEnergy en een verhaal over gasloos paprika's telen, het doel van paprikateler VD Holland.

"Sinds 2017 verbruiken we al 80 procent minder aardgas, dat willen we terugbrengen naar nul", zegt teler Arnaud van Dijk tegen NHNieuws. Het bedrijf maakt gebruik van aardwarmte. Bekijk het item met Arnaud hier. 

AgroEnergy zet in een weekupdate de prijsontwikkelingen van de afgelopen week op een rijtje. Daarbij valt op dat voor gas op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, de gasprijzen voor de lange termijn afgelopen week stegen, terwijl voor de kortere termijn de prijzen iets daalden, ondanks een kleine stijging halverwege deze week. 

De oorzaak hiervan is te vinden in het teruglopen van de Russische gasexport via Oekraïne van naar 49 miljoen m3 per dag. Een week eerder was dat nog 82 miljoen m3 per dag. De oostwaartse gasstromen van Duitsland naar Polen namen toe, waardoor er minder gas beschikbaar was voor West-Europa. Ook was er sprake van onverwacht lagere export uit Noorwegen.

De energiespecialisten van AgroEnergy schrijven dat de wintercontracten minder hard daalden in prijs dan de zomercontracten. Daardoor zijn de zomercontracten 'hun ‘premium’ met name t.o.v. Q4’2022 bijna kwijt.' "Als deze ontwikkeling zich doorzet, ontstaat vanuit de markt een stimulans om de gasvoorraden te vullen. Nu is die stimulans er nog niet", stelt men. 

De vulgraden nemen momenteel toe. Ten opzichte van vorig jaar liggen ze hoger. Ten opzichte van 2019 en 2020 nog wel veel lager. 

Voor elektriciteit zien de specialisten hetzelfde gebeuren als bij gas. Stevig doorstijgende langetermijnprijzen voor elektriciteit, terwijl de prijzen voor de kortere termijn stabiel zijn. Week-op-week zijn met name de zomercontracten in prijs gedaald. Kwartaal 4 van 2022 was vrij stabiel, maar vooral de prijs van de contracten in 2023 t/m 2025 liepen flink op. 

LNG, vloeibaar gas, blijft naar Europa komen. Die LNG kan afnemend aanbod uit gasvelden in Noorwegen die in onderhoud gaan naar alle verwachting opvangen. Het zwaartepunt van het onderhoudsseizoen in Noorwegen valt in september, weet AgroEnergy. Dan zijn er een aantal weken met 60 tot 100 miljoen m3 aan productiebeperkingen. Dit maakt het op Europees niveau lastiger om de gasvoorraden te vullen. Lees hier de hele update, met aan het slot nog een voorspelling over mogelijk grote prijsbewegingen komende week op de EUA-markt, die doorwerken in de elektriciteitsprijzen. 

Op LNG gaan specialisten van energiehandelsplatform Powerhouse uitgebreid in. Zij zien een 'Europese honger' naar LNG ontstaan, zeker als Europa los wil komen van Russisch aardgas én omdat er aan het aanbod uit Noorwegen en Noord-Afrika een grens zit, die nagenoeg bereik is. Het aanbod uit die twee bronnen flink opschroeven, zit er niet in. Aan LNG zitten de nodige haken en ogen en 'goedkoop' zal het sowieso niet zijn. Lees hier de hele analyse. 



De contractprijs voor mei 2022 op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform, tot en met 14 april 2022. Klik hier voor de actuele gasprijzen.