Let op met waardplanten van Phytophthora ramorum richting VK

Wilt u waardplanten van Phytophthora ramorum naar het VK exporteren? Zorg dan dat u in het register 'Inspectieplichtige waardplanten P. ramorum' staat.

Er is ook een wijziging in de reguliere keuring op Phytophthora ramorum vanaf 11 april 2022.

Het Verenigd Koninkrijk vraagt een verklaring over Phytophthora ramorum voor planten van Viburnum spp., Camellia spp. of Rhododendron spp. (met uitzondering van Rhododendron simsii).
Plantmateriaal moet van een kweker komen die aantoonbaar vrij is van P. ramorum. Daarvoor moet het plantmateriaal tijdens het groeiseizoen minimaal tweemaal gekeurd zijn. Exporteren van de partij is pas mogelijk als het bedrijf vrij bevonden is van P. ramorum.

Bij het opgeven van de partijaangifte Naktuinbouw kunt u aangeven dat u in het register wilt worden opgenomen. Dan worden de inspecties ingepland en uitgevoerd.

Bent u al geregistreerd in het register waardplanten van P. ramorum voor export naar Noorwegen? Dan voldoet u daarmee ook aan de keuringseisen voor export naar het Verenigd Koninkrijk.

Informatie over deze landeneisen vindt u op de website van de NVWA: Verenigd Koninkrijk Sierteelt exporteisen.

Wijziging in reguliere keuring op Phytophthora ramorum per 11 april
Vanaf 11 april 2022 gelden er nieuwe eisen voor afgifte van plantenpaspoorten. De toetsverplichting vervalt en er geldt nog maar een verplichte visuele keuring! De noodmaatregelen voor P. ramorum worden opgeheven en de Europese isolaten van deze schimmel worden een RNQP. Bij import is Phytophthora ramorum nog wel een quarantaine-organisme. Bij het aantreffen van symptomen gelden nog wel dezelfde verplichtingen voor het opruimen van zieke planten.

Meer informatie over wijzigingen in EU regelgeving vindt u op onze website bij Nieuwe plantenpaspoorteisen.

bron: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven