Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's vanaf 23 april 2024 aan te vragen

Vanaf 2025 zal de vrijstelling van Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (bpm) op bestelauto's worden afgeschaft. Dit betekent dat ondernemers vanaf dat moment dezelfde belastingheffing zullen ervaren bij de aanschaf van een bestelauto als bij een personenauto.

Elektrische bestelauto's blijven uitgezonderd van deze regeling. En laat nu net het geval zijn dat de overheid de SEBA dit jaar opnieuw opent.

Huidige regels en uitzonderingen
De bpm is een aanschafbelasting die eenmalig wordt betaald bij de aankoop van een nieuwe auto, gebaseerd op de CO2-uitstoot van het voertuig. Momenteel gelden er speciale regels voor ondernemers bij de aanschaf van bestelauto's.

Sinds 2007 zijn ondernemers vrijgesteld van bpm bij de aanschaf van een bestelauto, onder voorwaarden zoals het zakelijk gebruik van het voertuig en de inrichting voor goederenvervoer. Ook elektrische bestelauto's genieten momenteel van deze uitzondering.

Buitenspel per 2025
Op Prinsjesdag 2022 is aangekondigd dat deze bpm-vrijstelling voor ondernemers wordt afgeschaft. Deze wijziging, die onderdeel uitmaakt van het Belastingplan 2023, zal naar verwachting van kracht worden vanaf 1 januari 2025.

De overheid wil met deze maatregel de verkoop van milieuvriendelijke bestelauto's bevorderen, wat aansluit bij de verschuiving naar CO2-uitstootvrije en zuinige voertuigen. De vrijstelling blijft daarmee gelden voor volledig elektrische bestelauto's.

Wederom startsein voor SEBA
Als men als ondernemer overweegt om een nieuwe, volledig emissieloze bedrijfsauto te kopen of te leasen, dan kunnen ze ook dit jaar weer profiteren van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) van maximaal €5.000 per bedrijfsauto. Het beschikbare budget voor 2024 is €30 miljoen.

Voor meer informatie:
Westland Accountancy
www.westlandaccountancy.nl

Publicatiedatum: