Volledig autonome trailercombinatie rijdt 130 km in de VS

In Amerika werkt het nieuwe, Amerikaans-Chinese TuSimple aan de realisering van autonoom rijdende trucks. Onlangs lukte het voor het eerst om een trailercombinatie volledig autonoom van Tucson naar Phoenix te laten rijden in Arizona, zo meldt Bigtruck.

Dit gebeurde in de nacht, wat natuurlijk handig is omdat het dan minder druk op de weg is. Maar tot nu toe reden de autonome trucks van dit bedrijf nog altijd met een chauffeur aan boord. Er reed een verkenningsvoertuig vijf mijl voor de autonoom rijdende combinatie uit en op een halve mijl daarachter reed nog een ander voertuig dat eventueel zou moeten ingrijpen als er toch nog wat fout zou gaan. Onderweg deden zich echter geen problemen voor, niet bij verkeerslichten of andere verkeerstechnische obstakels. 

Veel goedkoper
Volgens TuSimple kan er met autonome trucks een grote kostenbesparing bereikt worden. "Chauffeurskosten bedragen gemiddeld 40% van het totale plaatje. Daarbij komt dat volautomatisch rijdende trucks tot tien procent zuiniger rijden dan trucks bestuurd door een menselijke chauffeur", aldus TuSimple. Het bedrijf rekent dan nog niet de voordelen van de veel grotere inzet van een truck wanneer deze niet meer gedicteerd wordt door de rij- en rusttijdenwet. TuSimple heeft op dit moment 70 autonome trucks in een testprogramma waarmee het tot nu toe naar eigen zeggen twee miljoen testmijlen (3,2 miljoen km) heeft afgelegd.   

Bron: BIGtruck


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven