Paul Freriks, Veilingmeester Naaldwijk

"We gaan een spannend jaar tegemoet"

Over twee weken zitten we aan de oliebollen en champagne. Hoog tijd om terug te blikken op 2021 en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar met Veilingmeester Paul Freriks.

Wat een jaar! In het voorjaar was er vanwege het koude weer lang een tekort aan bloemen. De prijzen van veel producten waren daardoor dan ook extreem goed. Bij Pioenen zagen we een meer divers beeld. De Pioenen uit de kas werden nog voor goed geld verkocht. Na de plotselinge warmte in mei kwamen de buiten Pioenen massaal aan de markt en zorgde dat voor een prijsdaling. De zomer kende matig zomerweer, wat dan wel weer goed was voor de bloemenverkoop. In de herfst namen het aantal trouwerijen en partijen weer toe. Vooral de kleuren wit en crème werden goed gewaardeerd. De lijn van goede prijsvorming bij de bloemen zette zich in de winter door. Voor kerst gerelateerde producten als Ilex, kransen en producten met een rode of witte kleur werd goed betaald.

Minder planten aan de klokken
Ook bij de planten zagen we in het voorjaar een schaarste. De prijsvorming was zeer goed. Het matige zomerweer zorgde ook bij de planten voor goede prijzen aan de klokken. In het najaar kwamen er meer groene kamerplanten aan de markt, waardoor de prijs van deze producten zich normaliseerde. Van seizoens- en boomkwekerij producten bleef er gedurende de zomer een schaarste aan de klok. Dit najaar was de vraag naar kerst gerelateerde producten als Kerststerren erg goed. Al met al dus een goed jaar voor de meeste bloemen en planten, waarbij ik durf te stellen dat ons prachtige instrument ‘de klok’ veel heeft bijgedragen in het realiseren van de maximale prijs.

Wereldwijde logistieke uitdagingen
2022 wordt een spannend jaar. Er zijn namelijk best wat ontwikkelingen gaande die van invloed kunnen zijn op het aanbod en de vraag. Zo zijn de gasprijzen flink toegenomen. Wat voor impact dit exact gaat hebben, laat zich nu nog lastig voorspellen. Een andere ontwikkeling is dat het vluchttransport nog steeds capaciteitsproblemen kent en duur is. China kent nog steeds een onbalans in zeecontainers naar aanleiding van het Suezkanaal probleem. Hierdoor neemt de vraag naar vluchtvracht verder toe. Deze ontwikkeling zal ook komend jaar voor logistieke uitdagingen zorgen en mogelijk voor enige schaarste aan de klokken.

De verwachting is dat de bloemen en planten die aan de klokken komen, goed gewaardeerd zullen worden. Tevens zien we dat door corona en de maatregelen (zoals het thuisblijven) ook nieuwe markten zijn aangeboord. Zo heeft de webshopverkoop een flinke vlucht genomen en zijn jongeren meer tot het kopen van bloemen en planten aangezet. Dus dat biedt zeker weer perspectief voor de toekomst.  

Ondanks alle uitdagingen waar we met elkaar voor staan, doen wij er alles aan om er samen met u een goed jaar van te maken! Namens alle veilingmeesters van Royal FloraHolland wensen wij iedereen hele fijne feestdagen, een heel goed uiteinde en een enerverend 2022. We zien u graag in het nieuwe jaar!

Connect to Grow
U bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven