De Rassenlijst Bomen doet aanbevelingen over welke rassen en herkomsten geschikt zijn voor aanplant in bos, landschap en stedelijke groen op basis van hun genetische kwaliteit. De lijst wordt naar eigen zeggen echter nog te weinig geraadpleegd door beheerders en aannemers die te maken hebben met nieuwe aanplant, terwijl het erg belangrijk is dat de juiste genetische herkomst op de juiste plek wordt aangeplant.
De Rassenlijst Bomen wordt onder verantwoordelijkheid van de Raad voor plantenrassen samengesteld en is gebaseerd op onderzoek en praktijkgegevens. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) voert cultuur- en gebruikswaardeonderzoek uit en doet keuringen van nieuwe zaadbronnen om de genetische diversiteit en kwaliteit te bewaken. Regelmatig wordt deze lijst uitgebreid met nieuwe zaadbronnen.
De aanplant van bomen is voor decennia. De rassenlijst geeft bos- en natuurbeheerders en verzorgers van stedelijk groen de informatie om de juiste keuze te maken voor het doel van de beplanting: houtoogst, CO2-vastlegging of biodiversiteitsherstel.
Bosuitbreiding vraagt om meer zaadoogst uit opstanden uit de Rassenlijst
Om de bosuitbreidingsambities van de Bossenstrategie, nl. 37.000 ha extra bos in Nederland in 2030, te realiseren is veel plantsoen nodig. Het gaat hier om nieuw bos, nieuwe landschappelijke beplantingen, maar ook om agroforestry en de revitalisering van bestaande bossen. Geschat wordt dat 161 miljoen bomen en struiken nodig zijn tot 2030 voor deze nieuwe aanplant. Dit staat in het adviesrapport ’Planten voor de toekomst’ dat onlangs is gepubliceerd. Dit rapport is het afgelopen jaar opgesteld door de Werkgroep Genenbronnen en Plantmateriaal, in opdracht van het Ministerie van LNV en de provincies. Met deze grote plantopgave zal de behoefte aan zaadoogst uit kwalitatief goede zaadopstanden ook toenemen en dan met name in de Rassenlijst geregistreerde opstanden.
Nieuwe herkomsten en rassen op de Rassenlijst
De Rassenlijst Bomen wordt regelmatig bijgewerkt met uitbreidingen van nieuwe zaadopstanden en rassen. Met de grote vraag naar plantsoen is zaadoogst uit deze extra locaties hard nodig. Afgelopen jaar zijn 17 nieuwe zaadbronnen en rassen aan de Rassenlijst toegevoegd. Het gaat hier om rassen van populieren, een opstand van zilverspar en autochtone zaadbronnen van zomerlinde, meidoorn en sleedoorn. Daarnaast is de lijst uitgebreid in de categorie ‘aanbevolen buitenlandse herkomsten’ met Belgische en Duitse herkomsten van esdoorn.
Voor veel soorten is het gewenst om meer oogstlocaties in Nederland te hebben en deze op de Rassenlijst te plaatsen. Het CGN gaat daarom de komende jaren meer potentiële zaadopstanden keuren voor opname in de Rassenlijst.
Bekendheid en gebruik Rassenlijst verhogen
Het rapport ‘Planten voor de toekomst’ van de Werkgroep Genenbronnen en Plantmateriaal, heeft een aantal adviezen uitgewerkt om de beschikbaarheid van plantmateriaal te vergroten. Eén daarvan is dat er een prominentere rol voor de Rassenlijst Bomen nodig is. De Rassenlijst Bomen wordt nu nog te weinig gebruikt door boseigenaren en terreinbeheerders bij de aanschaf van plantmateriaal. Afgelopen jaar heeft een groep studenten door middel van interviews met gebruikers van de Rassenlijst en een enquête onderzocht hoe de communicatie over de Rassenlijst Bomen beter kan. Hieruit kwam onder andere naar voren dat er meer uitleg nodig is over wat de Rassenlijst Bomen inhoudt en dat de informatievoorziening op de website duidelijker kan. Ook adviseerden zij om de Rassenlijst zowel online en offline nog meer te promoten, ook op social media, om het gebruik van de Rassenlijst te stimuleren.
Met de uitkomsten van deze pilot gaat het CGN het komende jaar aan de slag. We gaan de website vernieuwen en verduidelijken en we gaan een communicatieplan opstellen om de Rassenlijst meer te promoten.
Meer informatie over erkende zaadbronnen op de Rassenlijst bomen is te vinden op www.rassenlijstbomen.nl