Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Afgelopen half jaar recordnat"

Normaal gesproken valt er in de periode van 1 oktober tot en met 31 maart 453 mm. De meeste neerslag ooit gevallen in deze periode bedraagt 588 mm en stamt uit het jaar 1999. Afgelopen winterhalfjaar is maar liefst 716 mm neerslag gevallen en daarmee is het oude record verpulverd, deelt Weeronline. Dit heeft voor flink wat wateroverlast gezorgd op veel plekken in het land en het groeiseizoen is 1 april dan ook kletsnat begonnen.

Een recordaantal meldingen kwamen de afgelopen maanden binnen van ondergelopen kelders en soms zelfs hele benedenverdiepingen. Doordat het maandenlang constant een stuk natter was dan gebruikelijk stond het grondwater extreem hoog. Hierdoor bleef het water op sommige plekken uit de grond komen waardoor kelders soms wel maandenlang onder water stonden.

Ook kletsnat begin van groeiseizoen
Sinds oktober is bijna elke maand een stuk natter verlopen dan gebruikelijk. Vooral voor de jaarwisseling verliepen de maanden kletsnat, met soms bijna twee keer zoveel neerslag als de gebruikelijke hoeveelheid. November verliep zelfs recordnat met een gemiddelde van 180 mm tegen 82 normaal. Dit heeft er voor gezorgd dat het grondwaterpeil enorm steeg sinds oktober en vanaf november was het in heel het land vaak extreem nat. Het was overal in het land kletsnat, maar de natste plekken bevonden zich in het westen en zuiden van het land.

Sinds maart is het grondwaterpeil wel weer wat aan het zakken, maar op de meeste plekken staat het nog steeds zeer hoog voor de tijd van het jaar. Het groeiseizoen begint op 1 april en loopt tot en met 30 september en door de hoge grondwaterstanden ondervinden veel boeren problemen.

Ook de komende periode blijft het licht wisselvallig lenteweer met regelmatig kans op buien of regengebieden. Zo kletsnat als afgelopen maanden lijkt het niet te worden, maar een echt lange droge periode lijkt er voorlopig zeker niet in te zitten. Voor droogteproblemen hoeven boeren voorlopig dus zeker niet te vrezen.

Bron: Weeronline

Publicatiedatum: