Paul Freriks, Veilingmeester Naaldwijk

De herfst is in volle gang

Met de komst van de herfst groeit ook de vraag naar herfstkleuren aan de klokken. Het aanbod van ‘bes- en bloeiende heesters’ zien we op de klokken dan ook toenemen, al zijn de rozenbottels wel wat later aan de markt dan andere jaren vanwege het koude voorjaar. Veilingmeester Paul Freriks kijkt in onderstaande blog naar de markt en de verwachtingen.

De vraag en prijzen waren afgelopen weken iets zakkend, maar over het algemeen prima. Consumenten weten de bloemen en bloemisten nog steeds te vinden, ook nu we langzamerhand weer terug gaan naar het oude normaal (wat dat ook mag inhouden).

Bij planten zien we dezelfde beweging naar herfst gerelateerde producten, zoals bijvoorbeeld calluna en potchrysanten voor Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november). Ook de kleur oranje is bij de potplanten in trek door Halloween (31 oktober). Nu de corona-regels meer zijn losgelasten, gaan de veilingmeesters weer meer op bezoek bij kwekers en kopers.

Kosten luchtvracht blijven hoog
De verwachting voor komende weken is dat de vraag aan de klokken op peil zal blijven. Wat we zien is dat de kosten voor luchttransport nog steeds onverminderd hoog zijn (de kosten per kilo). Voor Nederlandse kwekers heeft dat wellicht minder of geen effect. Maar dat geldt uiteraard wel voor de vele kwekers in het buitenland en de kopers die uw product weer transporteren naar verre bestemmingen. Wat u misschien niet wist, is dat vóór corona circa een derde van alle geëxporteerde bloemen naar Nederland onder in het ruim meeging van het gewone personenvervoer (de personenvluchten). U leest het goed ‘een derde’ van alle geëxporteerde bloemen! Aangezien deze personenvluchten door corona grotendeels zijn weggevallen, geeft dat een aanzienlijke kostenverhoging ‘per gevlogen kilogram’.

De klok, wat een prachtig instrument!
Wat hebben we vorig jaar door corona een roerig jaar gekend. Achteraf kunnen we stellen dat de klok wederom haar waarde heeft bewezen in deze lastige tijd. Ook dit jaar zijn de prijzen aan de klok voor veel producten nog steeds érg goed. Ik ben nu 20 jaar veilingmeester, maar heb dit nog niet eerder meegemaakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat deze hoge prijzen mede door ons afzetinstrument ‘de klok’ en haar manier van prijsbepaling komt. Ofwel prijsbepaling op basis van vraag en aanbod in plaats van kostprijs gedreven. Ja, dat is soms spannend. Je weet immers van te voren niet wat uw mooie product gaat opbrengen, maar dat is juist het mooie van het klok mechanisme. Kortom: laten we zuinig zijn op ons mooie instrument klok, er is namelijk geen eerlijkere manier van prijsbepaling.

Namens alle veilingmeesters van Royal FloraHolland wensen we u een goed seizoen toe. Heeft u vragen, opmerkingen of enige hulp nodig aangaande het veilen, neem gerust contact op met de veilingmeester van uw locatie. Wij zijn u graag van dienst.

Connect to Grow
U bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven