EU: Ethiopië vrij van Xylella fastidiosa

De Europese Commissie heeft Ethiopië erkend als land dat vrij is van Xylella fastidiosa, op basis van een survey die in het land is uitgevoerd. Dit is goed nieuws, omdat de waardplanten nu bij import niet langer getoetst hoeven te worden.

Andere landen gingen Ethiopië hierin al voor, maar Ethiopië wist niet goed hoe ze dit moest aanpakken. Het land riep daarom de hulp in van Nederland. Afgelopen zomer verzorgden Naktuinbouw samen met de NVWA een training aan de NPPO van Ethiopië over het opzetten van een survey en over het bemonsteren en testen op X. fastidiosa. 

De Ethiopische collega’s kregen informatie over de regelgeving en over de eisen die de europese Commissie stelt aan het uitvoeren van een survey. Er is bijvoorbeeld uitgelegd welke gewassen relevant zijn om in de survey op te nemen, hoe een statistisch betrouwbare bemonstering eruit ziet en hoe de toets moet worden uitgevoerd. Daarnaast sprongen Nederlandse kwekers bij door het leveren van testmateriaal.

Mogelijk hebben al deze inspanningen ertoe bijgedragen dat het land nu vrij is verklaard. Ethiopië is nu een van de 36 landen die vrijverklaard zijn van X. fastidiosa. Kijk op Declarations Xylella fastidiosa (europa.eu) voor de verklaringen van de 36 landen.

bron: Naktuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven