Op donderdag 7 oktober is de Oostelijke Randweg De Lier feestelijk geopend door Manita Koop, hoogheemraad van Hoogheemraadschap van Delfland, Casper van der Hout, directeur Dura Vermeer Infra en Pieter Varekamp, wethouder verkeer van gemeente Westland. Er is een jaar gewerkt aan de verbindingsweg tussen de N222 en de N233, die de verkeersdruk in De Lier moet verminderen en de nieuwe wijken Molensloot en Liermolen gaat ontsluiten.
Bovendien is er bij het project een nieuwe ecologische zone ingericht met onder andere 100 extra bomen. Pieter Varekamp: “De Oostelijke Randweg is een mooie oplossing voor allerlei uitdagingen.”
Koppelleiding aardwarmte glastuinbouw
Bij de aanleg van de ecologische zone zijn ook voorzieningen gecreëerd om de kans op wateroverlast te beperken. Er is een extra opvangcapaciteit van 6.500 m² waterberging gegraven, in verband met het waterbergingstekort in de Oude Lierpolder. Daarnaast zijn er enkele boezemkaders verbeterd, primaire watergangen verbreed en vispaaiplaatsen aangelegd. Ook is er onder de verkeersbrug een vleermuiskelder gemaakt.
Ook nutsvoorzieningen zijn meegenomen in het project. Behalve leidingen voor gas, water en elektriciteit is er een koppelleiding aangelegd voor warmte vanuit glastuinbouwgebied Kraaijennest. “Dit project doet heel veel dingen tegelijkertijd voor allerlei uitdagingen”, stelt Varekamp en hij vervolgt “het is heel mooi dat de weg nu open is. De mensen in De Lier gaan, als het goed is, merken dat het verkeer een stuk soepeler kan worden afgewikkeld.”
De ontwikkeling van dit gebied en de weg is tot stand gekomen door een samenwerking van gemeente Westland met Hoogheemraadschap van Delfland, Provincie Zuid-Holland, Waalpartners en Dura Vermeer. Het was een groot project met flink veel uitdagingen. Ook om de verschillende nutsbedrijven mee te laten werken binnen de gestelde tijd. Alle benodigde voorzieningen liggen nu langs het tracé, zoals gas, water, licht- en elektriciteit, maar ook TRIAS Westland heeft een verbinding aangebracht richting het tuinbouwgebied bij het Kraaijennest.
Bron: Gemeente Westland