“Dat waren een aantal b(l)oeiende weken”

In een tweewekelijkse blog blikken enkele veilingmeesters terug op de ontwikkelingen van de afgelopen twee weken. Daarnaast wordt er vooruit gekeken welke dagen en/of producten interessant zijn voor de klok en handel. Ditmaal is het woord aan Luus Hooyman.

Records verbroken
De aanvoer is behoorlijk toegenomen en de prijsvorming blijft lekker hangen. Er zijn een aantal (omzet)records gesneuveld. Het lijkt niet op te kunnen. Daar waar ooit de klok voor in het leven is geroepen: vraag en aanbod bij elkaar brengen en tot een optimale prijs te komen, is nog steeds actueel.

Het aantal stuks blijft nog wel wat achter als we de vergelijking maken met het jaar 2019. Wat is er aan de hand? Een rondje navragen bij mijn collega’s geeft wat meer inzicht. In rozenland bijvoorbeeld, is er een behoorlijke uitbreiding geweest in 2017 en de productie kwam dan ook op zijn top in 2019. Als gevolg van covid-19 is vorig jaar de afzet behoorlijk gestagneerd (niet geoogst, niet kunnen verzenden en dergelijke). Om de productie weer op hetzelfde niveau te krijgen, is er wel wat te doen. Dus om dit jaar (2019) te evenaren zullen er nog heel wat stuks voor de klok moeten komen.

Gaat de consument voor vakantie en/of voor het bloemenfeest?
Komend weekend worden de laatste Moederdagen gevierd in diverse Europese landen. Daarna wordt het spannend, blijft dezelfde optimale prijs in stand? Blijft de vraag aanhouden? De voorjaarsbloemen zullen worden afgewisseld met de zomerbloemen. Voor de verkoop is dat altijd goed; even wat nieuws in je stal. Hiermee kan je de consument verleiden. Dus kwekers kom maar op met de seizoen producten! Verwacht wordt ook dat er meer bijeenkomsten gevierd gaan worden. Hiervoor kunnen bloemen als Hydrangea, Cymbidium, Lelies en dergelijke de locatie opsieren.

Het is wat koud geweest maar de animo voor de tuinplanten is gebleven en zal de komende tijd nog aanhouden, is de verwachting van mijn plantencollega’s.

Extra vroeg gestart
Extra vroeg starten, een 3 tal keer in het jaar voor vele collega’s werkzaam in de veiling. Persoonlijk ben ik blij dat het niet meer dagen zijn want de wekker die afgaat om 03:30 uur hakt er behoorlijk in.

Connect to grow
U bent uiteraard welkom om aan te voeren of in te kopen op de klok. Neem hiertoe contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (088 789 89 89 ) en vraag naar een Veilingmeester of accountmanager.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven