Kenya Flower Council steunt bekrachtiging handelsakkoord Kenia-VK

Kenya Flower Council (KFC) steunt de onmiddellijke ratificatie van het handelsakkoord tussen Kenia en het Verenigd Koninkrijk. Het VK is een belangrijke ontwikkelingspartner van Kenia en de grootste buitenlandse investeerder in Kenia. Het VK is ook de op een na belangrijkste exportbestemming van Kenia. 

De export van Keniaanse snijbloemen en sierplanten naar het VK kan te maken krijgen met extra belastingen aan het eind van dit jaar als het Economic Partnership Agreement (EPA) niet wordt bekrachtigd. Het handelsakkoord tussen Kenia en het VK, getekend op 8 december, biedt Keniaanse bedrijven belastingvrije toegang tot de Britse markt. Kenia zal van zijn kant invoerrechten en quotabeperkingen op een aantal Britse producten gaan afbouwen.

Het handelsakkoord zorgt ervoor dat alle bedrijven in Kenia snijbloemen en sierplanten zonder quota en belastingen kunnen blijven leveren aan de Britse markt. Snijbloemen vormen nu na thee het tweede grootste exportproduct en draagt 1,06% bij aan het BBP van het land. De sector is ook een van de grootste werkgevers van het land, met meer dan 200.000 mensen die direct in de bloemensector werken en ongeveer 2 miljoen indirect.

Dit akkoord ondersteunt dientengevolge banen en economische ontwikkeling in Kenia en voorkomt dat er mogelijk problemen ontstaan bij Britse bedrijven, zoals bloemisten en retailers, omdat ze Keniaanse bloemen van kunnen blijven importeren zonder invoerrechten te hoeven betalen.

Indien de EPA niet in werking treedt, zouden de tarieven voor invoer uit Kenia opnieuw MFN-tarieven worden. Dat komt neer op 8%.

Voor 2021 wordt geschat dat de heffingen op Keniaanse producten naar het VK uitkomen op zo'n 2,6 miljard Keniaanse shilling (19,8 mln euro) als de EPA niet op tijd wordt geratificeerd.

Voor meer informatie:
Kenya Flower Council
info@kenyaflowercouncil.org
kenyaflowercouncil.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven