Warja Abrosimova, Dekker Chrysanten

Russische groothandel bang dat bloemen voor Vrouwendag niet of te laat aankomen

Op 8 maart wordt Internationale Vrouwendag groots met bloemen gevierd in Rusland. Echter dit jaar loopt het transport vertraging op en is er zelfs een tekort aan bloemen. De bloemen die normaliter via Wit-Rusland, Rusland binnen zouden komen worden nu bij de douane stil gezet en om onduidelijke reden wel of niet doorgelaten. Het speelt al een tijdje en om alle bloemen op tijd binnen te hebben, zijn de Russische groothandelaren daardoor al vroeg - zelfs voor Valentijnsdag - begonnen met de import van bloemen. Dit vertelt Warja Abrosimova van Dekker Chrysanten die veel contact heeft met de handelaren in Rusland. 


Warja Abrosimova

Vertragingen en zelfs weggooien van bloemen
"De route via Wit-Rusland is een veelvuldig gekozen route omdat deze net iets goedkoper en sneller is dan bloemen inklaren via Moskou. Echter de route via Wit-Rusland kan nu problemen opleveren omdat men nu, door de politieke verschillen tussen Rusland en Wit-Rusland, langer moet wachten bij de douane en dan niet zeker zijn of ze wel of niet doorgelaten worden. De reden voor het wel of niet doorlaten is niet duidelijk." Het gevolg hiervan is dat meer transporteurs ervoor kiezen om de bloemen via Moskou het land binnen te brengen, maar daardoor worden de wachtrijen bij de douane nog langer. "Voor Vrouwendag zijn de wachtrijen al langer dan normaal, maar nu kan een vrachtwagen er zo 2 of 3 dagen extra staan."

Eerder verschepen
Voor Valentijnsdag kwamen de groothandelaren al bloemen tekort door de situatie in Wit-Rusland, zegt Warja en doet men er nu alles aan om de bloemen wel op tijd binnen te hebben voor Vrouwendag, de grootste dag voor de bloemen groothandel in Rusland. "'Velen zijn al vroeg, vanaf 12 februari, de eerste bloemen gaan verschepen. Normaal gesproken hebben de groothandelaren een buffer op voorraad, maar dat zal dit jaar niet het geval zijn."

Goede prijzen op de klok
De vraag naar bloemen is hoog en dat is te zien op de klok. "De bloemen doen het goed. Vorige week en deze week zijn de prijzen voor de troschrysant, een populaire bloem om te geven, 15 tot 20 procent hoger dan normaal. Ze hebben gewoon heel weinig bloemen - traditiegetrouw geeft een Rus iedere vrouw in zijn omgeving bloemen - en de groothandelaren zijn bang dat ze niet op tijd aankomen."

Stabiele koers van groot belang
Omdat de Russen al vroeg zijn begonnen met inkopen, is een stabiele koers van groot belang. "Dan kan het geld vanuit Rusland gemakkelijk weer terugkeren naar de exporteurs."

Via haar Instagram account (@warja_abrosimova) is Warja veel in contact met de Russen en maakt ze dagelijks livestreams. Vanavond om 18:00 heeft ze een livestream met Russische bloemisten. 

 
Dekker Chrysanten
www.dekkerchrysanten.com

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven