Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
handel 'gematigd positief', export over januari 10% gekrompen

Valentijnsomzet RFH 33% hoger

Valentijn is dit jaar goed uitgepakt voor bloemenkwekers. De omzet op de marktplaats van Royal FloraHolland was in de twee weken voor Valentijnsdag 33 procent hoger dan vorig jaar. In totaal werden in de twee weken voorafgaand aan Valentijnsdag 152 miljoen rozen verkocht. De gemiddelde prijs was ongeveer 25 procent hoger dan vorig jaar.

Roos, Tulp en Chrysant waren bij elkaar goed voor meer dan 60 procent van de omzet in bloemen. De omzet in rozen in week 5 en 6 was ruim 45% hoger dan vorig jaar. Voor Tulp en Chrysant was het verschil met 2020 respectievelijk plus 29 en plus 18 procent. Het aandeel in de totale bloemenomzet bedraagt deze Valentijnsperiode voor Roos 33 procent, Tulp 18,5 procent en Chrysant 11 procent.

Gematigd positief
Over de start van handelsjaar 2021 is de handel 'gematigd positief', zo bericht VGB. De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een krimp van 10%. Daarmee daalde de exportwaarde in januari naar 422 miljoen euro. De aanloop naar Valentijnsdag zorgde voor hoge inkoopprijzen. "Ondanks het barre winterweer van afgelopen weekend hebben leveringen weinig vertraging opgelopen en kijken handelaren gematigd positief terug", meldt directeur Matthijs Mesken van de VGB.  

Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren deden minder goede zaken in januari. Potplanten deden het met een krimp van 15% naar 143 miljoen euro slechter dan snijbloemen met een krimp van 8% naar 279 miljoen euro. Overigens kende januari twee handelsdagen minder dan vorig jaar.

Schommelingen januari gekenmerkt door lockdowns en Brexit
Met name Duitsland incasseerde een forse krimp van respectievelijk 17%. Mede door de strenge lockdown ligt de plantenexport naar tuincentra en bouwmarkten nagenoeg stil. De export naar het Verenigd Koninkrijk kromp met 4%, waarbij potplanten het slechter deden dan snijbloemen. ‘Snijbloemen worden per 1-1-2021 vanwege Brexit duur betaald, omdat er een importheffing van 8% geldt op doorvoer van niet-EU bloemen. De meeste planten zijn door de Britse lockdown en fytosanitaire eisen per 1 januari, in december ingekocht’, verklaart Matthijs Mesken. Een kleine exportkrimp van 1% naar Frankrijk illustreert de versoepeling van coronamaatregelen sinds eind november, waarbij de vraag naar planten juist is toegenomen. Italië toont een licht herstel met een exportgroei van 6%.

Aanloop naar Valentijnsdag gematigd positief verlopen
Handelaren zijn gematigd positief over de aanloop naar Valentijnsdag, een van de belangrijkste geefmomenten van bloemen en planten. ‘De inkoopprijzen van bloemen waren hoger dan vorig jaar, waardoor het lastig is om marges te behalen,’ vertelt Paul van den Oever van Kariflex B.V., actief op de Europese markt. ‘Ondanks hogere bloemen- en luchtvrachtprijzen hebben we een iets hoger volume, en fors hogere omzet geboekt’, meldt Carlo Vijverberg, managing director van Florca B.V. Het bloemenexportbedrijf is gespecialiseerd in luchtvracht naar verre bestemmingen en geeft aan tevreden te zijn over het verloop. ‘Het gros van onze Valentijn orders zijn vóór de winterstorm van afgelopen weekend vetrokken. Van de zendingen die afgelopen dinsdag en woensdag zijn vertrokken, hebben we gelukkig geen hinder van de kou en sneeuw ondervonden’, voegt Carlo Vijverberg toe. Ook bij Kariflex zijn alle leveringen voor de Valentijn aangekomen bij de klanten. ‘Het winterweer kostte ons wat meer inspanningen, maar zorgde niet voor grote vertragingen’, aldus Paul van den Oever.

bronnen: Royal FloraHolland & VGB/Floridata

Publicatiedatum: