Koning Winter in de tuinbouw: stoken, schades en bijzondere plaatjes

Tholen - Het is winter. Alles is wit. En het vriest. Het levert mooie plaatjes op, maar zorgt ook voor overlast. In de loop van zondag kwamen de eerste schademeldingen aan kassen al binnen. 

In Naaldwijk stortte zelfs een kas van 11.000 meter² in. Het dek kon door ophoping van stuifsneeuw het gewicht niet meer dragen. Een vrachtwagen naast de gevel van de kas voorkwam dat de kas ook hier instortte. De teler is inmiddels gaan stoken, zo weet Westlanders.nu. De verzekeraar is al ter plaatse geweest. 

Navraag leert dat bij de verzekeraar momenteel de balans wordt opgemaakt en dat er al meerdere schades binnen zijn gekomen. Dat ziet ook de redactie. Wij maken ook de balans op en blijven informatie delen.

Zaterdag was het nog niet zover. Toen regende het nog, net als dat het vrijdag al sneeuw- en vorsttips regende, o.a. van verzekeraars Interpolis en de Duitse Garbenbau Versicherung. Zij riepen op sneeuw direct van de kas af te stoken

Daar waar kassen gebouwd worden, werden voorbereidingen getroffen.

Net als bij toeleveranciers. 

En bij telers, die hun gewas vorstvrij gingen zetten.

Of, in West-Brabant, hun bovenscherming helemaal open zetten (i.p.v. de gebruikelijke 5%) om te voorkomen dat een sneeuwlaag glasbreuk kon veroorzaken. Omwonenden werd om begrip hiervoor gevraagd, net als in de omgeving van Agriport A7.

Elders in de sector maakten loonwerkers zich op om sneeuw te schuiven en gladheid te bestrijden. Daarbij gold: reserveer op tijd, dat voorkomt een hoop narigheid. Of nog mooier, zoals Henry van der Lans het verwoordde: "Het kan sneeuwen en het kan dooien, maar als je op je smoel valt ben je vergeten te schuiven en/of te strooien."

En toen ging het in de nacht van zaterdag op zondag op steeds meer plaatsen sneeuwen. En keihard waaien.


Vincent van Niel van Zadelaers-Boogaert Kwekerijen sprak, terecht, van 'extreme weersomstandigheden'.


Winter in Andijk. Foto: Jansen Paprika

Van binnen werd in de kas ondertussen hard gewerkt om, zoals geadviseerd, de sneeuw direct van het dek te stoken. Niet overal is dat mogelijk. Ook stoom de kas in blazen wordt door telers toegepast in strijd tegen de sneeuw, zo deelt teler Rob van den Ende


Nog eventjes doorstoken zodat de sneeuw er helemaal af is en dan kan het energiescherm weer dicht, zo deelde Rob van der Wouw van Jongfruit.

Daarbij is het een kwestie van balanceren, want de kas mag niet instorten, maar telers willen ook het optimale binnenklimaat voor hun gewas.

Niet alle kassen hielden alle sneeuw buiten.

Of met grote moeite.

Buiten werd hard gewerkt om de weg naar kas en dock weer vrij te krijgen.

Logistiek was het gisteren en vandaag, ondanks het werk om de weg vrij van sneeuw te krijgen, uitdagend. Ook in onze buurlanden. Uit Duitsland bereikten de redactie berichten dat de toelevering van een grote supermarktketen niet of nauwelijks mogelijk was vanwege een 'flockdown'. Er is een rijverbod afgekondigd voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton in diverse regio's langs de grens met Nederland. In Nederland zelf geldt code oranje en wordt afgeraden de weg op te gaan, indien niet strikt noodzakelijk.

Dit weekend al plaatjes van lege schappen gedeeld. Er werd namelijk weer gehamsterd. Groenten werden veel verkocht, zo deelden supermarktwoordvoerders. In de liveblog van de NOS verschenen foto's van een leeg bananenschap.

De winterse taferelen, die ons de komende tijd nog wel even bezig zullen houden, doen terugdenken aan vroeger. 


Xander van der Zande vergeleek 1963 met 2021 op LinkedIn. Hij deelde bovenstaande twee foto's. 

En voor telers blijft het nog wel even spannend, al zou het de komende tijd niet écht meer veel moeten gaan sneeuwen als de verwachtingen kloppen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven