Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
François Nsenga, Ninaf Ltd., ziet grote potentie in papyrus

"Nog steeds op zoek naar niche voor opkomende Rwandese bloementeelt"

Een product vinden dat de opkomende Rwandese bloementeelt op de kaart kan zetten. François Nsenga van Ninaf zoekt er al jaren naar en nu heeft hij het: papyrus. "Het groeit in het wild uitbundig in de Nijlvallei en het kan, naast andere toepassingen, ook gebruikt worden als decoratie. Binnen of buiten, vers of gedroogd, overal ter wereld," zegt hij. De laatste vijf jaar heeft deze productontwikkelaar verschillende manieren uitgetest het product te verwaarden. 


Nsenga laat gedroogde papyrus zien in de stand van National Agricultural Export Board (NAEB) op een eerdere editie van de IFTEX in Nairobi, Kenia.

Meer aandacht voor logistiek
In 2016 probeerde hij het voor het eerst. Hij stuurde zo'n 500 kg stengels naar de veiling van FloraHolland. Vijf dagen voordat ze op de veiling zouden komen werden ze echter gedumpt, omdat ze de lange reis niet hadden overleefd. "De proef was een mislukking door een ophoping van problemen. Het begon goed, maar de stengels konden niet direct naar Schiphol gevlogen worden - ze moesten eerst over Brussel. En bij de veiling werden ze bij ontvangt niet direct klaargezet. Dus toen ze de dozen een paar dagen later openmaakten, waren ze allemaal gelig... Het werd duidelijk dat de logistiek een probleem was."

Ook al mislukte de eerste zending, Nsenga bleef ervan overtuigd dat er een markt was voor de stengels en de bloem van de papyrus. "Sindsdien heb ik verschillende decoratieve producten en concepten ontwikkeld met verse, gedroogde en geverfde papyrus, voor zowel binnen als buiten, bruikbaar in alle klimaten."

Hij ging vooral aan de slag met drogen. Op de foto's ziet u enkele concepten.

Vers
Hij heeft echter nog steeds veel hoop voor verse papyrus. "Ik geloof nog steeds in verse papyruskoppen: altijd groen; klanten kunnen zelf thuis verdergaan met het proces van drogen en verven; er kunnen verschillende lengtes worden geleverd en het 'haar' kan op verschillende manieren worden geknipt, et cetera. Ze kunnen overal naartoe worden geëxporteerd. Je moet alleen wel aandacht hebben voor de conditionering en een snelle logistiek."

Klik hier voor de folder.

Voor meer informatie:
Ninaf Ltd.
François Nsenga
nsenga@ninafconsult.rw
www.ninafconsult.rw

Publicatiedatum: