"cannabistelers geven snel te veel magnesium en fosfaat mee"

De juiste voedingsoplossing voor cannabis

Om de ontwikkeling van planten optimaal te sturen en te monitoren, is het geven van de juiste voedingsoplossing en het regelmatig laten analyseren (minimaal 1x per 4 weken) van de voedingsoplossing essentieel. Dat geldt voor de gangbare glasgroente- en sierteelt, maar ook voor de teelt van medicinale en recreatieve cannabis. Uiteindelijk is cannabis ook maar gewoon een gewas.

In onderstaande bijdrage geeft Delphy advies.

Opbouw
Met voeding is veel te sturen in de ontwikkeling van uw planten. Niet in de snelheid van bloei, die blijft gelijk en hangt van andere factoren af zoals genetica, etmaaltemperatuur, lichtintensiteit en donkertijd. Maar voeding is wel één van de factoren die invloed heeft op de opbouw van uw planten en bloemen.

In zijn algemeenheid kun je stellen dat een voedingsoplossing qua hoofdelementen er wat betreft de belangrijkste hoofdelementen als volgt moet uitzien:

Geef een EC van +/- 2,5 en een pH van 5,6 a 5,8. De Calcium in uw voedingsoplossing mag niet hoger zijn dan de Kali. Daarnaast moet u vanwege de sterke antagonistische werking van Ammonium op Calcium niet te hoog uitkomen in met uw Ammonium – in elk geval niet hoger dan 1,5 mmol bij een EC-gift van 2,5. Anders wordt de opname van Calcium te sterk geblokkeerd, waardoor uiteindelijk de Botrytis gevoeligheid van uw bloemen zal toenemen.

Oppassen met teveel meststoffen
Om een te weelderig gewas te voorkomen, is het eveneens belangrijk dat u niet te veel Stikstof geeft. Een weelderig gewas is gevoeliger voor Botrytis, maar tevens gevoeliger voor meeldauw en aantastingen door spint en luis. Gebruik daarom niet enkel Nitraat-houdende meststoffen (bv. Kalisalpeter, Kalksalpeter en Magnesiumnitraat), maar gebruik ook voldoende Chloor en Sulfaat houdende meststoffen (Bitterzout, Calciumchloride en Kalisulfaat). Streef is uiteindelijk om bij een EC-gift van 2,5 uit te komen op een Nitraat-gift van maximaal 12,0 mmol.

De ervaring van Delphy leert dat veel cannabisbedrijven al snel te veel Magnesium en Fosfaat in de voedingsoplossing meegeven. Beiden kunnen de opname van Calcium hinderen. Magnesium door de antagonistische werking ten opzichte van Calcium. Fosfaat doordat Calciumfosfaten neerslaan in het substraat. De Botrtyis gevoeligheid van uw bloemen neemt hierdoor toe.

Kokos
Gebruikt u als substraat coco-peat, laat dan ook regelmatig uw coco-peat analyseren om te kijken of deze goed is gewassen. Slecht gewassen coco-peat bevat te weinig gebonden Calcium aan de coco-peat en te veel Natrium en Kalium. Doordat de teelt van cannabis een korte teelt is, stuurt u deze dis-balans tijdens de teelt niet meer recht en maakt u het uw zelf extra moeilijk om een kwalitatief goed product te telen.

Tot slot, als Delphy starten we najaar 2021 in samenwerking met enkele andere partijen in Bleiswijk een kenniscentrum voor de teelt van cannabis. Onderzoek is daarbij één van de speerpunten. Eén van mogelijke onderzoeks-topics zal zeker de invloed van bemesting op de inhoudsstoffen zijn. Veel wordt hierover op dit moment geschreven, maar meten = weten.

Delphy start Delphy dit voorjaar met een online training waarbij bemesting naast plantfysiologie, klimaat en ziekten en plagen één van de hoofdonderwerpen is. Meer informatie opvragen of aanmelden voor deze training is al mogelijk.

Voor meer informatie:
Delphy 
www.delphy.nl 
info@delphy.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven