Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Carni Flora tilt teelt vleesetende planten naar hoger plan met sensortechniek Sigrow

Tholen - Hoe ze een vleesetende plant moeten telen weten vader en zoon Van Kessel inmiddels echt wel, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Moderne technieken maken een betere beheersing en sturing mogelijk, en met een set sensoren van Sigrow hoopt men stappen te zetten.

De naam alleen al maakt dat je eens binnen wilt kijken: Carni Flora. Onbewust denk je aan een dierentuin of een jungle, in de exotische plantjes schuilt iets geheimzinnigs. De kweker heeft ruim 70 variëteiten in het assortiment, planten die allemaal niet vies zijn van een vliegje maar waarbinnen de verscheidenheid enorm is. Het grote publiek kent natuurlijk het happertje (de Dionaea muscipula ofwel de 'venusvliegenvanger'), maar er zijn er ook die werken met bekers en kelkjes, met geuren en stekeltjes, met plakkerige vloeistoffen en zoete (of zelfs rotte) geuren.


De Sigrow Soil Pro opgesteld tussen de planten. Deze meet de PAR (umol/m2/s), de luchttemperatuur (°C/F), de luchtvochtigheid (%), de temperatuur van het substraat (°C/F) & het volumetrisch watergehalte (%) en de bulk EC (ms/m)

Nu was er geen alomvattend probleem waar de kweker niet de vinger achter kreeg, maar vragen zijn er altijd. Hoe is, bijvoorbeeld, de vochtbalans in de pot? Verdampt de plant wel en is het gewas (dus) vitaal? En wat is precies het verband tussen iets meer luchtbeweging langs de tafels en de iets achterblijvende planten midden op? En als we wat draaien aan de knoppen van de belichting, watergift of bemesting? “Punt is dat je relatief eenvoudig veel gerichte data kunt verzamelen”, vertelt Justin. “Met slechts een paar sensoren, strategisch geplaatst in de kas, krijg je goeie grafieken waarin de groei en bloei gepaard worden aan variabele teeltomstandigheden. En hoe meer je meet, hoe meer je weet en hoe meer knelpunten in het kasklimaat kunnen worden ontdekt."

Interessant vond Justin ook de service van het uitlezen, die klanten van Sigrow er met de koop dan wel huur van de sensoren als service desgewenst bij kunnen krijgen. Snappen wat er gebeurt is een ding, de juiste vragen stellen en e.e.a. goed interpreteren is een tweede. In de applicatie, die met verschillende devices als mobiel, tablet en pc toegankelijk is, kan Sigrow vanaf een afstand meekijken, en bovendien geeft het de teler zogezegd het vertrouwen er ook daadwerkelijk uit te halen wat erin zit.

Experiment
"Het opzetten van een experiment als bij Carni Flora met de sensoren is niet ingewikkeld", zo voegt Loek Bogaards, data-analiste bij Sigrow, toe. "Bij het opzetten van een experiment is het belangrijk dat er twee ruimtes zijn waar het klimaat gecontroleerd kan worden. Stel we zijn geïnteresseerd in de hoeveelheid irrigatie, omdat het lijkt dat er te weinig water wordt gegeven op basis van een beoordeling van de teler. Dan kunnen we dit testen door alle andere klimaatvariabelen in de twee ruimtes hetzelfde te houden (hoeveelheid licht, lichtbron, substraat, ventilatie, etc.) en alleen de irrigatie aan te passen. Na afloop kan dan een evaluatie worden gemaakt of het veranderen van de irrigatie inderdaad de verwachte en gewenste uitkomst heeft. Zo ja, dan wordt het irrigatieregime verandert, zo niet dat ligt de oorzaak bij een andere variabele en zullen we dus een nieuwe verwachting moeten stellen over welke variabele dit dan is, om het vervolgens opnieuw te testen. Op deze manier kan een teler zijn productie eenvoudig en continu verbeteren."

Carni Flora werd 26 jaar geleden samen met een compagnon gestart door René van Kessel. Eerst met een huurkasje hier, toen met een huurkasje daar, totdat men een jaar of tien geleden neerstreek op het huidige adres aan de Rietwijkeroordweg in Aalsmeer. Van Kessel kocht zijn compagnon uit, weer later kwam zoon Justin in de zaak en inmiddels zijn de rollen omgedraaid.

Het gehele teeltproces is, mede door de grote verscheidenheid aan producten, erg arbeidsintensief. Ook neemt de kweker een belangrijk gedeelte van de veredeling en vermeerdering voor eigen rekening. Daarnaast is de teelt tijdrovend, planten staan minimaal een jaar (in potmaatje 8,5 cm), de grotere potmaten doen er doorgaans nog wat langer over.

Hoewel de spreiding qua afzet door het jaar heen redelijk verdeeld is, valt de piek in het voorjaar (april/mei). Die werd dit jaar door bekende oorzaken goeddeels gemist. Vervolgens is wel weer iets ingelopen, een mooie eindejaarsklapper zal er echter, gezien de recente ontwikkelingen, vermoedelijk weer niet inzetten (hoewel dat ook normaal gesproken niet het geval is, in de winter houden de plantjes het bij de consument thuis meestal niet lang vol houden).

Voor meer informatie:
Carni Flora BV
Rietwijkeroordweg 35
1432 JG Aalsmeer
T: 0297-347241
E: justin@carniflora.nl
www.carniflora.nl

Sigrow
Droevendaalsesteeg 4a
6708 PB, Wageningen
E: loek@sigrow.com
www.sigrow.com