Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouter van der Harg, Leo van der Harg, presenteert roze Adele Grande

Met nieuwe Kordana mutant op naar 2021

Tholen - "Ondanks het feit dat de huidige prijzen en vraag door de tweede coronagolf niet optimaal zijn, zullen we het jaar positief afsluiten", vertelt Wouter van der Harg tijdens een bezoek aan de 3,5 ha potrozen kwekerij Leo van der Harg B.V. in Vierpolders. De teelt is volledig gericht op de  Kordana potrozen potmaat 10,5 cm van de Duitse rozenveredelaar Kordes Roses. Tijdens ons bezoek kregen we een rondleiding door de kas en konden we een mutant van een van de bestsellers, de champagne kleurige licht geurende Kordana Grande genaamd Belami Kordana, bewonderen. De mutant is roze, ook licht geurend, heet Adele Kordana en zal begin 2021 op de markt komen.


Wouter met Adele Kordana® en Ad met Belami Kordana® .

Familiebedrijf
In 1987 heeft de vader van Wouter, Leo van der Harg, de snijrozen kwekerij van zijn vader op 21-jarige leeftijd overgenomen en heeft na vijf jaar de overstap gemaakt naar potplanten. In '92 verhuisde hij met zijn gezin naar Vierpolders waar hij startte met Saint Paulia's. In '97 kwam hij in contact met Kordes Roses en begon hij in een deel van zijn kas met de teelt van Kordana potrozen. Dit beviel hem zo goed dat hij na een jaar zijn kas volledig vol had gezet met deze potrozen. Over de jaren, na het aankopen van land, is het bedrijf uitgegroeid tot een bedrijf met 3,5 ha kas en met de mogelijkheid om 1,5 ha verder te groeien. Eind van dit jaar zal Wouter met zijn broer Pieter het bedrijf overnemen van hun vader. Wouter houdt zich al een aantal jaar bezig met de sales en organisatie en Pieter met de teelt. 


Een blik in de kas.

10,5 cm Kordana Classic en Grande
Bij Leo van der Harg B.V. produceren ze constant en jaarrond verlaten zo'n 5 miljoen 10,5 cm potrozen, in de Kordana Classic en Kordana Grande serie, de kas. 85 Procent van de rozen worden direct verkocht aan exporteurs waarna via groothandelaren en bloemisten bij consumenten in heel Europa, Groot-Brittannië en Rusland belanden.

De Kordana Classic serie heeft rozen met een bloemdiameter van 2-4 cm en de Kordana Grande van 4-6 cm. Beide series hebben houdbaarheid van minimaal 21 dagen en donkergroen blad. Leo van der Harg kweekt momenteel 10 Kordana Classic soorten en 7 Kordana Grande soorten. Het Classic assortiment was en is nog steeds het grootst en meest gevraagd, maar de laatste jaren, neem de vraag naar het Kordana Grande assortiment toe. "Dit komt waarschijnlijk door de verbeteringen die de veredelaar Kordes steeds doorvoert. Als er een verbeterde variëteit wordt geïntroduceerd, vervangen we de oude met deze nieuwe, verbeterde soorten"


Kordana® Adele Grande

Hoge verwachtingen voor mutant Kordana Grande Adele  
In 2021 zal het Kordana Grande assortiment bij Leo van der Harg een nieuwe variëteit verwelkomen, namelijk Adele, en Wouter heeft grote verwachtingen voor deze roze variant. "Adele is een mutant van Belami, een soort die - tezamen met Firebird en Carousel - behoort tot een van onze bestsellers jaarrond. Belami is een champagne kleurige licht geurende potroos in het Kordana Grande assortiment en in april vond mijn broer Pieter een Belami met één roze bloem. Hij is deze gaan vermeerderen en voilà." Momenteel zijn we bezig met de het vermeerderen van Adele en in 2021 zal dit nieuwe soort beschikbaar zijn voor onze klanten."


Een combinatie van HPS en LED (van Signify) verlichting.

Productie - zoveel mogelijk biologisch
Bij het telen van de rozen hecht de familie van der Harg veel waarde aan een duurzame productie. "Om de planten te remmen gebruiken we rembomen waardoor we minder remmiddelen hoeven te gebruiken. Doordat het plastic van de rembomen de planten zachtjes aanraken remt het de groei en krijgen ze ook nog eens meer vertakkingen. Daarnaast hebben we deels Ledverlichting geïnstalleerd en hebben we zonnepanelen op het dak." Ook voor de opkweek wordt er zoveel mogelijk van biologische middelen gebruik gemaakt. "Voor het stekken van onze planten gebruiken we de tweede snoei - het productieproces is dan wel langer, maar we krijgen vollere planten met meer knoppen. Het stekafval van de eerste snoei wordt aan de dieren in Blijdorp gevoerd, dit laat al zien dat we een schoon product hebben."


Het automatisch stekken.

Kordes Roses - het begin van de Kordana roos
Alle potrozen in de kas komen van de Duitse rozenveredelaar Kordes Roses, maar hoe is de Kordana potroos ontstaan? De ontwikkeling van de Kordana begon in de begin tachtiger jaren. De eerste miniatuur rozen kwamen direct van de tuinroos en werden gebruikt als potroos. Echter, het bleek geen succes omdat ze niet in de kas konden worden geproduceerd en bovendien hadden ze een te korte houdbaarheid. Daarna heeft de veredelaar een speciaal veredelingsprogramma ontwikkeld, waar al snel de succesvolle Vanilla Kordana uit voort kwam. "Het was een doorbraak in de potrozen sector en deze variëteit stond aan de top voor vele jaren", vertelt Ad Volkering. Uit deze variëteit volgden vele soorten en momenteel zijn er drie verschillende series, namelijk de Kordana Classic, Kordana Grande en de RosAroma. Deze laatste serie geurende potrozen is vijf jaar geleden geïntroduceerd door de Deense kweker en partner van Kordes Rosa Danica. Vandaag de dag teelt deze Deense kweker 11 miljoen potrozen van Kordes en test ook nieuwe variëteiten.

In 2017 startte de Nederlandse kweker Pligt Professionals met Kordana Grande in 12cm potmaat.


Naast enkele potrozen maken ze ook schalen en deze combinaties met 4 verschillende soorten in een 10,5 cm pot, genaamd Quattrose.

Terug- en vooruitblik
2020 is bijna voorbij, maar het is nog niet te vroeg om terug te blikken. Wouter: "Zoals voor vele was het ook voor ons een hectisch jaar. In maart en april, onze maanden met de grootste piek in omzet, hebben we 400.000 planten weg moeten gooien of moeten verkopen tegen lagere prijzen. Gelukkig was de zomer een stuk beter dan normaal waardoor we het gat in omzet bijna hebben kunnen dichten. Helaas ging de vraag in november, toen de tweede golf zijn intrede maakte, weer omlaag, maar in zijn algemeenheid is deze maand altijd een moeilijke maand. Al met al, als we nu terugkijken op het corona jaar zullen we het toch positief gaan afsluiten."

Ook voor het komende jaar heeft Wouter goede verwachtingen. "Het zal een uitdagende tijd worden, waarin mijn broer en ik het bedrijf zullen overnemen en we zullen Adele Kordana voor het eerst commercieel op de markt zetten."

Voor meer informatie
Leo van der Harg
Wouter van der Harg
www.kordana.nl

Kordes Roses
Ad Volkering
Email: [email protected]     
https://www.rosen.de/distributors/pot-roses