Inspecteurs gaan vanaf 15 november 2020 werken volgens een nieuwe versie van de tabel ‘steekproeven bij import’. Van iedere zending plantaardig materiaal wordt een gedeelte bekeken door een inspecteur van de NVWA of van een van de plantaardige keuringsdiensten. Op basis van die steekproeven kunnen inspecteurs oordelen over de mogelijke aanwezigheid van ongewenste organismen in een zending. Alleen wanneer een zending geen ziekten en plaagorganismen bevat, mag deze worden ingevoerd in de Europese Unie.

In de nieuwe Europese wetgeving (EU 2019/2130, Annex III) wordt voorgeschreven hoeveel artikelen een inspecteur dient te bekijken in een steekproef. Het aantal is afhankelijk van de inhoud en grootte van de zending. Zo moet bijvoorbeeld bij kleine zendingen bomen relatief veel meer gecontroleerd worden dan bij containers sinaasappelen. De nieuwe tabel is dusdanig opgesteld dat de steekproef altijd aan de wet voldoet.

Omdat de steekproefgrootte volgens de nieuwe wetgeving in bepaalde gevallen groter of kleiner is, kan het zo zijn dat een inspecteur na 15 november langer of juist korter bezig is met de importinspectie dan gebruikelijk was. Dit heeft voornamelijk gevolgen voor kleine zendingen en voor zendingen potplanten of halfwas materiaal (containerzendingen). In de meeste andere gevallen verandert er niets.

Klik hier voor meer informatie