Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwaliteit van het stek domweg niet te evenaren

Tholen - We spraken de mannen van Hendriksen enkele maanden geleden. Te midden van de coronagekte bouwden zij in Hazerswoude Dorp een nieuwe bedrijfsruimte, en, helemaal volgens de planning, werd de boel net voor de zomer opgeleverd. Nieuwbouw was nodig omdat het oude pand al lang niet meer voldeed en ook om de komende jaren aan de al maar groeiende vraag naar stek te kunnen voldoen.

Simon Hendriksen samen met farm manager Charles Omulo

Daarmee is als het ware in de faciliterende voorwaarden voorzien, maar nog niet aan de kern van het de zaak. Het stek zelf, het feitelijke product en de kern waar het allemaal om draait, is een verhaal op zich, en ook op dat vlak is serieus nieuws te melden. “Je moet investeren als het tegen zit”, weet bedrijfsleider Simon Hendriksen. “In de vorige crisis zagen we dat bij andere bedrijven en die zijn er op de langere termijn overwegend beter van geworden. Daarom hebben wij ook het productieareaal van ons plantmateriaal in Oeganda uitgebreid met 2,5 naar 3 hectare kas.


Simon Hendriksen en Siebren van Aalst, die al bij de ouwe Hendriksen in de zaak was en inmiddels al 30 jaar bij het bedrijf is..

Beter stek dan stek uit Oeganda is er niet. Daar zijn Simon en collega’s inmiddels wel van overtuigd, hoewel ze wat dat betreft zelf niet over een nacht ijs gegaan zijn. “Toen we in de eerste jaren van deze eeuw onze traditionele handel in winterstek zagen wegzakken en het vervolgens met buxus ook niet goed ging, zaten we met onze handen in het haar. We moesten het anders aanvliegen en onze blik qua assortiment en qua productie verbreden. Het idee van Afrika kwam wel voorbij, maar dat was toen nog vrij duur en vrij exclusief. Ook was de markt gewoon anders, het was nog onbekend, kwekers waren er zogezegd nog niet aan toe. Maar het idee bleef terugkomen. We zijn zelfs een keer in Zuid-Afrika gaan kijken, maar hebben het er toen toch bij gelaten.”

“Op een goed moment kreeg ik een mail van JP Cuttings. ‘Stek uit Oeganda, is dat niet iets voor jullie?’ Opnieuw hield ik de boot af, maar toen ze nog eens aanklopten, zijn we gaan praten. Wat hebben we welbeschouwd te verliezen? Toen zij we om tafel gegaan en legden zij ons uit hoe het er daar toegaat. Terwijl ik eens per jaar bepaalde producten leverbaar had, konden zij jaarrond knippen. Tot op de week nauwkeurig konden zij vooruit plannen en orders uitschrijven. Bovendien, zo konden we zelf gauw genoeg ontdekken, was de kwaliteit uitstekend. De groeikracht zat er nog helemaal in, het gaat bij de klant als het ware in een stuk door, het wortelt direct. Dat was allemaal compleet anders als dat we gewend waren. Met bijvoorbeeld lavendel leverden we in de herfst stek. Bij het stekken valt al tien procent uit. Dan moet de klant het overwinteren, waarbij nog eens 20 procent uitvalt, en gaat hij in het voorjaar in productie, dan blijkt nog eens een deel van het stek niet goed. Nu hebben we een slaging van 99% en groeit het stek gelijk door naar een mooie plant."

“Wij waren kortom snel overtuigd en nu was het een kwestie van onze klanten warm maken en nieuwe klanten zoeken. Toen die eenmaal de voordelen zagen, meldden ze zich steeds vaker en vroegen ze om steeds grotere aantallen. Die voordelen zijn dan ook evident: niet die (stook)kosten, niet die uitval, sterker materiaal, en bovendien een heleboel vrijheid om meer en efficiënter te plannen.”

Oeganda
In Oeganda is ondertussen een hele ontwikkeling doorgemaakt. “We begonnen met een klein houten kasje dat geregeld in elkaar zakte. Toen kwamen we uit bij JB Cutting, een bedrijf dat voor nog een aantal andere partijen de stekproductie verzorgt en daar huren we inmiddels drie hectare degelijke kas. Het plantmateriaal dat daar geproduceerd wordt is in de eerste plaats zo sterk, omdat het klimaat er ideaal is. Het is er constant 25, 30 graden, het licht óp de evenaar, het weer is er altijd hetzelfde. Dat geldt zelfs niet voor Kenia, waar je toch seizoenen hebt, en natuurlijk al helemaal niet voor Nederland, waar een weekje noorderwind in feite al roet in het eten kan gooien. Bovendien is de teelt makkelijker schoon te houden. Van sommige plagen heb je soms meer druk, maar biologische bescherming, dat zich beter houdt bij warmte, is daardoor ook makkelijker in te zetten. Daarnaast zijn alle kassen voorzien van insectengaas, waardoor in principe alles binnen blijft. Hoewel volledig biologisch (nog) niet mogelijk is, kunnen we daarom ook erg schoon materiaal leveren. En dat is super belangrijk, want een goede start is het halve werk. Tot slot is de kwaliteit nog eens extra gegarandeerd, omdat er domweg meer arbeid en aandacht ingaat. Terwijl Nederlands stek door de kweker zelf nog op maat genipt moet worden is dat hier al gebeurd, en ook is er meer tijd en ruimte om netjes te werken en een uniform product af te leveren.”

2020 wordt geen topjaar, in maart bleef Hendriksen met materiaal zitten. Het buffertje is nu weliswaar flink geslonken maar ook is de situatie weer zo goed als normaal. “Tegelijkertijd hebben we producten die voor de eerste 30 weken van volgend jaar nu al zijn uitverkocht”, besluit Simon. “We hebben goud in handen, de kwaliteit van daar is hier praktisch niet te evenaren. Sommige klanten zijn sceptisch en bedanken eerst, maar komen dan toch over de brug wanneer we domweg kunnen laten zien wat de kwaliteit is. Dat is niet om te pochen, ik ben echt de beste kweker niet, maar we hebben wel de beste mensen, het beste klimaat en het best uitgangsmateriaal.”

Voor meer informatie:
D.J. Hendriksen & Zn BV
Burgemeester Smitweg 95
2391 NG Hazerswoude Dorp
0172-587403
E: info@djhendriksen.nl
www.djhendriksen.nl