Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hendriksen met nieuw pand klaar voor de toekomst

Laat dat stek maar komen

Tholen - Aan de Burgemeester Smitweg 95 in Hazerswoude Dorp heeft D.J. Hendriksen & Zn BV een gloednieuw bedrijf laten bouwen. Het bestaande pand, dat pa Hendriksen bouwde in 1990, voldeed al een tijdje niet meer. De boel was verouderd en bood vooral de groeiende hoeveelheden stek evenals het personeel al lang niet meer genoeg ruimte. Met dank aan de bouwers en toeleveranciers, aangevoerd door Gert Roseboom van Roseboom Bouwkundig Adviesbureau, is een belangrijke voorwaarde voor verdere groei nu veilig gesteld.


Simon Hendriksen en Gert Roseboom schudden elkaar de hand.

Roots
De roots van Hendriksen gaan terug naar het begin van de jaren 70, toen pa Hendriksen een lumineus idee kreeg. Simon Hendriksen, zoon van en huidige eigenaar van het bedrijf: “Hij was een hippie en wilde naar India want daar had je opium. Maar de reis moest wel even gefinancierd worden en dus bedacht hij dat hij kwekers wel stek kon leveren. Hij had een goed adres waar hij gratis stekken mocht knippen en kende een handjevol kwekers die hem daar wel voor wilden betalen. En zo is het begonnen: met een fiets de tuinders langs, naar een eigen bedrijf – het aanvankelijke plan ging al gauw de ijskast in – met eigen stekproductie en een eigen loods.”


Kijkje in de nieuwe bedrijfsruimte

De nieuwbouw is, behalve modern en van alle gemakken voorzien, vooral een heel stuk ruimer. “We zijn flink gegroeid de afgelopen jaren. Dat betekent dat we steeds meer stek verwerken voor onze klanten. Maar we zaten tegen het plafond. De nieuwe loods is veel groter, de oprit is ruimer, vrachtwagens kunnen veel makkelijker in en uitrijden en we kunnen alle spullen veel beter kwijt. Als nu een lading met, zeg, anderhalf miljoen stekken binnenkomt, dan zijn we daar in 2 of 3 uurtjes mee klaar. Voorheen was dat het dubbele. Ook de koelcellen – geïnstalleerd door Van der Laan  – zijn ruimer en moderner en ook het klimaat in de loods is beter. We kunnen het goed koel houden. Bovendien is de boel nu overzichtelijker, waardoor je minder fouten maakt. Tot slot hebben we nu een modern kantoor dat van alle gemakken is voorzien.


Kijkje bij hun in de kas

Simon stapte in 2003 in het bedrijf. “Toen zaten we nog volop in de productie en handel van winterstek (d.w.z. het stekken volgens de ouderwetse methode oftewel gewoon in de grond steken). Maar ik was nog niet begonnen of deze markt klapte in elkaar. Binnen twee jaar kregen we geen ene winterstek meer verkocht. We moesten het zoeken in andere gewassen, in planten als buxus en lavendel, en ook moesten we op zoek naar een (letterlijk) beter klimaat. Zo zijn we in Afrika terecht gekomen. We hebben in Zuid-Afrika gekeken, we hebben in Ethiopië gekeken, maar uiteindelijk leek Oeganda ons het best. Het klimaat is daar goed en stabiel, en het heeft onze mogelijkheden, maar natuurlijk ook die van alle andere spelers in onze markt, enorm vergroot. Vroeger konden we, bijvoorbeeld, lavendel leveren in augustus en september. De klant moest dan stekken, de plantjes overwinteren en hopen dat er in het voorjaar iets van over was. Met het stekken viel gemiddeld 30% uit, met het overwinteren nog eens 10-20%. Nu leveren we deze planten het hele jaar door, kunnen we beginnen in week 1, hoeft de plant niet te overwinteren, is het stek veel sterker en is uiteindelijk 99% goed.”


Stek uit Afrika

Van heipaal tot plint
Gert Roseboom van Roseboom Bouwkundig Adviesbureau heeft de bouw, “van heipaal tot plint”, voor zijn rekening genomen. En tot grote tevredenheid van Simon. “Het is belangrijk een partij te hebben die je de dingen uit handen kan nemen en die je vertrouwt. Het komt er allemaal bij, de dagelijkse zaken gaan gewoon door. Maar de bouw is soepel verlopen en de begroting klopt heel aardig. Uiteindelijk misschien een procentje ernaast: de cv, de gasaansluiting, dat bleek allemaal een stuk duurder dan gedacht. Uiteindelijk zijn we maar gelijk gegaan voor een warmtepomp en in de toekomst misschien zonnepanelen op het dak. Tot slot, moet ik toegegeven, had ik me wat vergist in de kosten van de koelcel.”


Simon met zijn vrouw Corina

Sinds Hendriksen in 2010 begonnen is in Oeganda groeit het bedrijf elk jaar verder. Zestig tot zeventig procent van het stek is in eerste instantie voor de Nederlandse markt, omdat de eerste klanten vaak bedrijven zijn die het stek bewortelen. Het overige materiaal is meest voor klanten in Duitsland, Japan en China, en een klein beetje de VS. “Het is lastig daar voeten aan de grond te krijgen, maar wat mij betreft geen must. Als dat meer wordt, is het mooi, zo niet dan niet. In elk geval kunnen we voorlopig weer vooruit.”

Voor meer informatie:
D.J. Hendriksen & Zn BV
Burgemeester Smitweg 95
2391 NG Hazerswoude Dorp
0172-587403
E: info@djhendriksen.nl
www.djhendriksen.nl

 

Roseboom Bouwkundig Adviesbureau
Noordeinde 49
2742 AC Waddinxveen
T: 06 – 48 04 48 30
E: info@roseboom-bouwkundigadvies.nl
www.roseboom-bouwkundigadvies.nl/portfolio/