Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aqua4D-proef bijTogether2Grow

"Alstroemeriagewas heeft nu groeizamere kleur"

Together2Grow in Poeldijk, met vestigingen in Kwintsheul en Schipluiden, is gespecialiseerd in de jaarrondteelt van alstroemeria en florinca (trosaltroemeria). De teler is bezig met de kwaliteit van het druppelwater, omdat dit in het hele teeltproces belangrijk is voor het gewas.

Het alstroemeriabedrijf heeft naast een beluchtingssysteem voor meer zuurstof in het teeltwater en een watervalletje in de silo, nu in een kraanvak een praktijkproef lopen met waterbehandeling door het Aqua4D-systeem. Met dit systeem wordt het irrigatiewater met elektromagnetische signalen behandeld, waardoor de moleculaire structuur ervan verbetert c.q. verfijnt. Hierdoor kunnen de planten veel makkelijker de voeding opnemen.

Aaltjes bestrijden
“We hebben een kraanvak waar het alstroemeriagewas er niet goed bijstond. In het midden van het vak had het gewas altijd een wat mindere kleur”, zegt teeltmanager Ton de Geus. “De zavelachtige grond hebben we laten checken op aanwezigheid van aaltjes. Dat bleek het geval te zijn. Daar hebben we meerdere bestrijdingen tegen uitgevoerd, maar zonder het gewenste resultaat.” Hun bemestingsadviseur heeft ze in contact gebracht met Raymond Lescrauwaet van Aqua4D Benelux, die wel een praktijkproef op huurbasis wilde doen. Volgens Lescrauwaet laat wetenschappelijk onderzoek en praktijkresultaat zien dat de aaltjes niet dood gaan met het Aqua4D-systeem, maar veel minder bij de wortels komen, omdat ze het niet fijn vinden.

December vorig jaar is in het bewuste kraanvak de proef met Aqua4D-water gestart. In het kraanvak ernaast stond hetzelfde assortiment (Elegance), waardoor een goede vergelijking tussen behandeld en onbehandeld mogelijk was. “In het najaar gaan we een moeilijk tijd in de teelt tegemoet en alstroemeria is een heel traag gewas met een late reactie op een verandering”, aldus de teeltmanager. “Door de behandeling knapte het gewas op en na een paar maanden stond het gewas in het behandelde kraanvak er beter op. In maart zagen we meer bloemen op het meerjarig gewas. Ten opzichte van het jaar ervoor hadden we een kleine meerproductie.” Vorig jaar had het gewas een wat lichtere kleur. Nu staat er een gewas met een groeizamere kleur. Hierdoor zijn we meer water gaan geven en dat geeft meer scheuten en groei.

Metingen sapstromen
Om de effecten van de behandeling met Aqua4D-water in overzichtelijke grafieken aan te tonen, heeft 2Grow BVBA in mei metingen op de planten gedaan met sapstroomsensoren. “In het behandelde vak laten de metingen zien dat in de ochtenduren dat de plant sneller actief is en overdag minder snel in de stress schiet. En hoe langer we dat stresspunt kunnen uitstellen, hoe meer groei we creëren.” De Geus geeft aan dat in het behandelde kraanvak de plantencellen meer op spanning blijven en de stelen wat minder krompen. In het onbehandelde vak duurt het langer dat de cellen weer op spanning zijn.

“Tot nu toe ziet het er goed uit. In het behandelde kraanvak heeft de plant een betere kleur gekregen en het gewas en de wortels groeien beter”, aldus de teeltmanager. “Toch moeten we nog wel de winter door en we willen niet te vroeg juichen. Maar als we in de winter een paar takken minder hoeven weg te gooien, heeft de waterbehandeling zeker toegevoegde waarde en kunnen we de voorgenomen investering terugverdienen.”

De komende tijd is ook van belang. In de zomer krijgen de planten veel water met bemesting en veel zonlicht. Straks in het najaar krijgen ze minder water. De Geus: “Als dan de groeizame kleur op het gewas zo blijft, heeft de waterbehandeling met Aqua4D zeker gewerkt. Wij zullen geïnteresseerde kwekers en teeltadviseurs dan de mogelijkheid bieden om op afspraak een kijkje te komen nemen.”

 

Tekst & foto's: Harry Stijger

 

Voor meer informatie:
Together2Grow
Ton de Geus
E: [email protected]
www.together2grow.nl

 

Aqua4D 
Raymond Lescrauwaet
E: [email protected]
M: 06-51608350
www.aqua4d-lescrauwaet.nl 

Publicatiedatum: