Plantec optimistisch over toekomst Zuid-Amerikaanse sierteeltsector

Zuid-Amerikaanse telers investeren in nieuwe gewassen

Ondanks de COVID-19-situatie, die de wereldwijde bloemenmarkt beïnvloedt, heeft een groot aantal rozenkwekerijen in Ecuador en Colombia er vertrouwen in dat de vraag naar bloemen, en dan met name de vraag naar rozen, in 2021 "gewoon" zal terugkeren. Daarom steekt men tijd in het versterken en vernieuwen van het assortiment, zo ziet Aviram Krell van Plantec, een van de grootste rozenplantenvermeerderaars in Midden- en Zuid-Amerika. Het bedrijf ziet de vraag momenteel flink groeien.

Aviram Krell in de showroom van Plantec met een Rosa ‘Explorer’

Nieuwere rassen
Volgens Krell zetten telers hun oudere variëteiten, die op basis van kleur verkocht worden, steeds vaker overboord en vervangen deze door nieuwere rozen die de handel en bloemist met naam en toenaam vraagt. "We merken dat de telers terugdeinzen voor gloednieuwe, ongeteste soorten, en de voorkeur geven aan rozen die al langer op de markt zijn. Rassen zoals Explorer en Mondial, Hilux, Fortune, Goldfinch en Blessing zijn enkele voorbeelden van rassen die nu weer meer gevraagd worden dan voor de crisis, ter vervanging van rassen waarop men nu verlies draait," zegt Krell.

Explorer, Modial, Hilux

Herpositionering bedrijfsstrategie

Veel bedrijven komen uit een bijzonder beroerde tijd. Maar in plaats van de handdoek in de ring te gooien, benutten zij deze crisis voor een herpositionering van de bedrijfsstrategie. Dit is althans wat de Krell opsteekt uit bedrijfsbezoeken. "In deze tijd van verminderde wereldwijde export hebben de telers besloten om zich te richten op de wederopbouw en herstructurering. Door nu van gewas te wisselen, op het moment dat de afzet het lastigst is, maakt de teler van de gegeven omstandigheden een kans. De kosten die hij moet maken gaan met onmiddellijke ingang flink terug, en in de toekomst, als - zoals iedereen hoopt natuurlijk - de markt weer normaliseert, zal hij een sterk gewas hebben waar hij nog jaren mee vooruit kan."

Fortune, Goldfinch, Blessing

Sierteeltsector keert terug naar normaal niveau
Gelukkig worden er inmiddels enkele verbeteringen zichtbaar in de markt. "We hebben sinds het begin van Covid-19 een optimistische positie behouden, en we zien nu dat de sierteeltsector langzaam weer normaal wordt in de VS, Europa, Azië en hopelijk binnenkort ook in de rest van de wereld," besluit Krell.

Vermeerderingsfaciliteit van Plantec

Voor meer informatie:
Aviram Krell
Plantec Ecuador
www.plantecuador.com
Instagram: Plantec_ecu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven