groei voor bedrijfstakken bloemen & planten en groenten & fruit

Omzet Landgard passeert grens 2 miljard euro

Landgard heeft in 2019 een omzetstijging van 3% naar 2,012 miljard euro behaald (2018: 1,953 miljard euro). Daarvan viel 1,225 miljard euro (2018: 1,212 miljard euro) onder de bedrijfstak bloemen & planten en 761 miljoen euro (2018: 715 miljoen euro) onder de bedrijfstak groenten & fruit. De bedrijfstak logistiek en dienstverleningen droeg net als in het voorgaande jaar 26 miljoen euro bij aan de totale omzet van de Landgard group. De EBT (Earnings Before Taxes) steeg met meer dan 31% en viel met 25,3 miljoen euro duidelijk beter uit dan in het voorgaande jaar. Tegelijkertijd konden de schulden aan de bank sterk gereduceerd worden. Deze namen met 60,8 miljoen euro af naar 143,0 miljoen euro. Parallel hieraan steeg het economische eigen kapitaal naar 17,9 procent.

Deze positieve cijfers zijn des te heuglijker, aangezien de klimaatomstandigheden in boekjaar 2019 opnieuw bijzonder uitdagend waren. Voor beide Landgard bedrijfstakken, bloemen & planten evenals groenten & fruit, waren de weersomstandigheden met nachten van vorst in het voorjaar, lange hitteperiodes en veel te weinig neerslag alles behalve optimaal. "Het bedrijfsresultaat 2019 is het resultaat van de onvermoeibare inzet en de goede samenwerking tussen de lidbedrijven, onze medewerkers en onze strategische klanten. De nabijheid tot de telers en klanten documenteert het succes van onze coöperatie met meerwaarde voor alle betrokkenen. De groei bij de teeltbedrijven, de uitbreiding van het productportfolio en de hoge acceptatie van onze diensten door onze klanten toont dat we op de goede weg zijn. We zijn een innovatiemotor en pionier in de groene branche. Dat is onze belofte en onze motivatie“, aldus Carsten Bönig, directielid van Landgard eG.


Het bestuur van Landgard eG, v.l.: Dirk Bader, Carsten Bönig, Labinot Elshani

Bedrijfstak groenten & fruit
Ondanks opnieuw deels extreme weersomstandigheden in de verschillende teeltgebieden evenals een aanhoudend sterke prijsdruk, ontwikkelde de bedrijfstak groenten & fruit zich in het afgelopen boekjaar bovengemiddeld. "De positieve ontwikkeling van de bedrijfstak groenten & fruit is in boekjaar 2019 aan de ene kant te danken aan een grotere productdiversificatie, in het bijzonder bij exotisch fruit, en aan de andere kant aan de stabiele groei met eigenen nationale en internationale lidbedrijven“, aldus directielid Labinot Elshani.

De ongeconsolideerde totale omzet van de bedrijfstak groenten & fruit lag voor de derde keer op rij boven de miljardengrens en bedroeg in boekjaar 2019 circa 1.166 miljoen euro. Dat komt overeen met een omzetgroei van circa 94,7 miljoen euro (+8,8 %) ten opzichte van het voorgaande jaar. Ongeacht de wederom deels zeer moeilijke teelt- en verkoopomstandigheden konden in de meeste bedrijfsonderdelen toenames van hoeveelheden en omzetstijgingen behaald worden.

Ook in 2019 lag de focus op de verdere ontwikkeling van de coöperatieve telersstructuren. Naast nieuwe nationale en Europese lidbedrijven konden vooral nieuwe telers vanuit overzee, onder andere uit de bananenteelt, gewonnen worden. Deze versterking van de wereldwijde productafname vanuit de eerste hand, gecombineerd met partnerschappen voor de lange termijn in strategisch belangrijke afnamelanden, is essentieel om de huidige marktsituatie en uitdagingen aan te kunnen.

Voor meer informatie:
www.landgard.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.