Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
chrysanten door het dak dankzij schaarste

"Vrouwen bloot, handel loopt als een idioot"

Tholen - Aldus quote het AD chrysantenkweker Dennis Immerzeel uit ’s-Gravenzande. Oorzaak: schaarste. Ingegeven door de onzekere marktsituatie, en met de rem erop voor de zomer, is het aanbod een stuk lager dan normaal rond deze tijd. 'Wel dertig procent', weet Immerzeel, en 'zelfs nu het zo heet is, zakken de prijzen nauwelijks', voegt bloemenhandelaar Dave van der Meer toe.

“Door de corona hebben we allemaal minder geplant", licht Ronald Olshoorn van Arcadia Chrysanten toe. “Voor een deel omdat de levering van stek lastig was, maar natuurlijk vooral om risico's te spreiden. Omdat we een teeltcyclus van ongeveer tien weken hebben, is er nu dus veel minder aanbod. Om je een beeld te geven; op het dieptepunt van de crisis stonden we voor 1/3 leeg. En omdat die situatie enkele weken aanhield, kun je ook uittellen dat deze schaarste nu nog enkele weken, zeg tot week 32, aan zal houden"

De prijsval in troschrysanten was zo mogelijk nog groter dan in de pluischrysanten, welke in aantallen een kleinere markt vertegenwoordigt. Daarom werd in tros dan ook nog minder terug geplant, maar omgekeerd is de piek daar nu ook hoger. "Daar maken we nu prijzen mee die we nog nooit meegemaakt hebben. Vooral op Engeland loopt het fantastisch; de Russische markt, die voor ons ook erg belangrijk is, is echter nog niet boven Jan. Natuurlijk profiteren ook andere producten, maar”, zegt hij voorzichtig, “een weerslag zal er ook zijn. Wordt iets te duur, of te lang te duur, dan gaat de consument voor substituten."

Con Kester, verkoper bij Zentoo, bevestigt het beeld. "We dachten midden maart dat de wereld verging. De kwekers reageerden door minder te planten en dat merk je nu. Normaal gesproken is dit de tijd dat prijzen hard wegzakken, maar we zien dat vooralsnog nauwelijks gebeuren. Het is niet zo dat er extra vraag is; de normale vraag is zelfs wat moeilijker in te vullen door alle beperkingen en voortdurend wisselende situaties m.b.t. grenzen en transport. De stijging zit hem in de schaarste. Je hebt het dan niet over een stuivertje meer, maar enkele dubbeltjes de steel. Met name in de troschrysanten is de uplift echt heel hoog."

Naast chrysanten profiteren ook verscheidene andere snijbloemen, en ook perkgoed en kamerplanten als de phalaenopsis gaan goed. Het beeld is niet voor alle gewasgroepen even rooskleurig, zo zouden gerbera en freesia juist weer matige omzetten realiseren.

Klik hier voor het artikel in het AD

beeld: Zentoo

Publicatiedatum: