Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nadine Stielow, Thiel's Greenhouses, uit op onderzoek

Op water geteelde eetbare bloemen en planten, een gat in de markt?

Nadine Stielow, eigenaar van Thiel's Greenhouses, is dit seizoen begonnen met een proef waarbij eetbare bloemen en planten op water worden geteeld in haar kas in Alberta, Canada.

De resultaten van de proef zijn positief, de belangstelling van klanten is groot en als gevolg daarvan zijn bijna alle 250 proefplanten uitverkocht. Ook Stielow is enthousiast om met het project verder te gaan en de potentie van dit product in de markt te verkennen. 

Telen op water
Twee jaar geleden besloot Stielow, na 7 jaar lang seizoensgebonden sierplanten te hebben gekweekt, haar bedrijf uit te breiden door te beginnen met het kweken van groenten en kruiden op water. Het doel was om het hele jaar door een duurzamer bedrijf te creƫren door gebruik te maken van de ruimte en de middelen die ze hebben. Nu, na twee jaar ervaring op te hebben gedaan in de teelt op water, kon ze haar nieuwsgierigheid naar hoe haar eetbare sierplanten op de markt zouden presteren niet onderdrukken.

Hoe het idee is ontstaan
Dit idee is vorig jaar ontstaan. "Altijd als we met onze klanten langs de sierplanten lopen, vertellen we ze welke planten eetbaar zijn en hoe je ze kunt gebruiken, in de thee of in de salade bijvoorbeeld. Bovendien denk ik aan manieren om consumenten naar de winkel te lokken en ik dacht dat dit misschien wel hun interesse zou kunnen wekken."

Dus toen de sierpluggen dit voorjaar in de kas aankwamen, selecteerde ze meteen een aantal van de eetbare planten.

Een aangename proef
In totaal selecteerde ze zo'n 250 verschillende soorten. "De proef was iets groter dan ik me in eerste instantie had voorgesteld", lacht ze, "maar als je een soort selecteert, wil je niet slechts Ć©Ć©n kleur uitproberen. Dus selecteerden we verschillende kleuren van verschillende rassen en het eindigde met een proef van ongeveer 250 planten."

Ze zorgde ervoor dat alle soorten eetbaar waren, zodat er geen kruisbesmetting kon optreden en dat er niets als giftig werd beschouwd in de vijver. Ze kweekte alle planten op precies dezelfde manier als sla en ze was nogal verbaasd hoe de soorten presteerden. "Over het algemeen kostte het meer tijd voordat de sierplanten begonnen te bloeien en de een deed het beter dan de ander, maar al met al ben ik heel tevreden. Meerdere rassen ontwikkelden zich heel mooi met lange wortels."


Bloemen en sla.

En de reacties van de consumenten waren geweldig, zegt Stielow. "Ze waren allemaal erg geĆÆnteresseerd in de planten en nu zijn we bijna uitverkocht. Ik sta te popelen om meer proeven te doen en meer te weten te komen over de groeiwijze van de eetbare sierplanten in de vijver. Als de productie stabieler is, kunnen we in de toekomst overwegen om commercieel te gaan produceren."

Nieuwe deuren openen
Stielow vond het niet alleen leuk om deze nieuwe manier van het kweken van eetbare sierplanten uit te proberen, ze merkte ook dat het misschien nieuwe deuren opent voor Thiel's Greenhouses, omdat het een zeer veelzijdig product is. "Ten eerste kunnen de planten worden gebruikt als blikvanger op de tafel, bijvoorbeeld in een vaas, zodat we ze ook in de winter kunnen kweken en verkopen.

Ten tweede kunnen de planten in het voorjaar bijvoorbeeld, nadat ze als tafelplant zijn gebruikt, buiten worden geplant, wat twee keer zoveel plezier geeft. Bovendien kan de consument, omdat het een eetbare plant is, altijd de bloemblaadjes plukken om ze in de schalen te gebruiken. En tot slot kan het nog verder gaan en zelfs dienen als een bruidsboeket, wat de bruiden een andere leuke optie biedt."

Hoe zit het met het coronavirus?
De hele proef werd uitgevoerd tijdens de uitbraak van het coronavirus. "We hebben de planten net voor de uitbraak in Canada geplant."

Toen kwamen de onzekere tijden. "April was de meest onzekere tijd voor ons. We maakten ons zorgen dat we niet als 'essentieel' zouden worden beschouwd, wat zou betekenen dat we onze deuren zouden moeten sluiten, maar gelukkig mochten we open blijven."

In de haast moesten er een aantal zaken worden aangepast, maar terugkijkend is Stielow tevreden en merkt ze dat deze hectische tijd misschien ook iets positiefs heeft opgeleverd. "Ik ben blij met de aanpassingen die we in de kas hebben moeten doen, dus we gaan hiermee verder na het coronavirus.

Omdat we bovendien niet wisten of we open konden blijven, hebben we snel een website gemaakt waar consumenten online kunnen bestellen, en die draait op dit moment erg goed voor verse producten. Mensen van over de hele wereld zijn aan het bestellen en maken de rit naar onze landelijke locatie."

In de onzekere periode begin april bleef de verkoop achter, maar die herstelde zich gelukkig vrij snel, vooral voor de verse producten. "Terwijl de mensen op zoek waren naar iets om te doen, kwamen er mensen vanuit alle delen van de regio naar ons toe. We zagen ook dat veel ouders hun kinderen wilden laten zien hoe groenten worden verbouwd, wat de verkoop ten goede kwam. En bovendien kochten de mensen die meestal voor de sier kwamen, nu ook groenten."

Dus al met al is de verkoop goed geweest, maar Stielow wil nog niet tƩ blij zijn voordat het lenteseizoen eindigt. Juni kan een belangrijke maand worden, zegt ze. "Tot nu toe ben ik erg dankbaar dat de perkplanten en voorjaarsbloeiers zich zo goed hebben hersteld. Laten we eens kijken hoe het over een maand allemaal gaat. Dan doe ik mijn 'geluksdans'!"

Voor meer informatie:
Thiel's Greenhouses
Nadine Stielow
E-mail: info@thielsgreenhouse.ca
www. thielsgreenhouse.ca

 

Publicatiedatum: