Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
branchevereniging luidt noodklok

Italiaans kwekers in het donkerrood

Kwekers in de regio Pistoia, Italië, zitten te springen om financiële steun. Francesco Mati, voorzitter van Associazione Vivaisti Italiani, doet een beroep op de Italiaanse regering en de lokale overheden: "Er is geen tijd meer, de kwekerijen hebben geen middelen meer en zullen binnenkort werknemers moeten ontslaan".

In de afgelopen 2 maanden zijn de commerciële activiteiten van boomkwekers als gevolg van de noodtoestand van het Coronavirus gestagneerd. Deze bedragen gemiddeld nog 10 tot 20 procent van de omzet van vorig jaar. "Een domino-effect in dit district dreigt."

"Als er niet snel financiële steun wordt verleend, zullen bedrijven werknemers ontslaan en en hun deuren sluiten. Dan kunnen we afscheid nemen van veel prachtige bedrijven die de Toscaanse landbouw en van de gehele Italiaanse bloemen- en plantenindustrie vertegenwoordigen".

Het kwekerijdistrict van Pistoia is een van de concentratiegebieden van sierteeltproductie in Italië. In deze regio waren volgens de Italiaanse KvK in 2019 1.450 bedrijven gevestigd, die gezamenlijke 6.000 hectare productie hadden. Dit verschafte werk aan ongeveer 6.000 werknemers. Deze bedrijven draaiden vorig jaar gezamenlijk een omzet van 733 miljoen euro, waarvan ongeveer 500 miljoen afkomstig was van de export. Deze export zat de laatste jaren in een stijgende lijn, vorig jaar steeg deze met 7%.

Met de corona en de daaruit voortvloeiende noodtoestand in Italië en in het buitenland is alles veranderd. "In de afgelopen 2 maanden",  legt Francesco Mati uit, "zijn de commerciële activiteiten van de bedrijven praktisch gestopt: in sommige gevallen resulteerde dit in slechts 10% omzet ten opzichte van vorig jaar, in andere in 20% of 30% en sommige bedrijven zijn gedaald naar nul. Deze daling is min of meer gelijk verdeeld over kleine, middelgrote en grote bedrijven".

Een acute liquiditeitscrisis is in the making. Naast het wegvallen van inkomsten is bureaucratie een probleem, is steun toegezegd vanuit overheidswege maar is vooralsnog geen daad bij het woord gevoegd. Bovendien, besluit Mati, houden banken de hand op de knip. "Er is echt geen tijd meer. We hebben dringend behoefte aan financiële hulp van de centrale en lokale overheden."

bron: Associazione Vivaisti Italiani 

Publicatiedatum: