Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Sonneveld, FV Seleqt:

"Elke dag weer een verrassing wat er gaat vliegen, met welk volume en tegen welke prijs"

Tholen - Regenval in Kenia, extreme vraag naar peulen en sugar snaps de eerste periode na de Corona-maatregelen; uitdagingen genoeg voor FV Seleqt. Maar ze vallen momenteel in het niet bij de krappe luchtvrachtcapaciteit. "De prijs van luchtvracht is enorm hoog. Elke dag is het weer een verrassing wat er gaat vliegen, met welk volume en tegen welke prijs", aldus commercieel manager William Sonneveld.



"Onze partner telers en onze eigen farm waar we mee werken, hebben gelukkig hun zaken goed geregeld, maar het is elke dag een uitdaging om de vraag in te vullen. Bij de retailprogramma's lukt dit gelukkig goed, maar het is elke dag weer een race tegen de klok. Ik zie het maar als elke dag tien ballen in de lucht houden en je bent heel blij als je er negen vangt", vertelt William. "Gelukkig tonen supermarkten wel begrip voor de situatie, maar je wilt je vaste afspraken toch nakomen."



De tweede week van maart ervoer hij de eerste impact van de Corona-crisis toen de retailklanten begonnen te hamsteren. "Het seizoen voor peulen en sugar snaps vanuit Guatemala loopt momenteel ten einde. Geluk bij een ongeluk is dat onze telers uit Zimbabwe het seizoen vroeger dan verwacht hebben opgestart. Normaal is dat rond week 18, dit jaar kregen we in week 15 het eerste product binnen. De prijzen liggen op een hoog niveau. Met name de laatste twee weken zijn de prijzen van de peulen en sugarsnaps flink gestegen."


Schade door regen in Kenia

"De telers uit Guatemala hebben teelttechnisch een succesvol seizoen achter de rug. De start was wat later, maar vervolgens zijn ze er goed ingekomen. Alleen vrees ik dat de laatste vijf weken wel een domper zijn geweest voor de telers, omdat ze bij gebrek aan luchtvrachtcapaciteit niet de volumes konden exporteren die ze gehoopt hadden", vertelt William. "Ik heb er goede hoop op dat er in mei weer wat meer capaciteit beschikbaar komt, maar de effecten zullen we zeker tot september gaan voelen."



Daarnaast blijft ook de aanvoer van de Keniaanse peulvruchten achter door het regenseizoen. "Dat hakt er aardig in. De infrastructuur heeft veel schade opgelopen. Hierdoor staat ook gelijk de kwaliteit en beschikbaarheid onder druk en ontstaan er veel vertragingen", aldus William. Dankzij de joint venture tussen de Best Fresh Group en Flamingo Horticulture heeft FV Seleqt de beschikking over een areaal van 1.800 hectare in Kenia die voor 40% beplant zijn met peulvruchten.

Voor meer informatie:
William Sonneveld
FV Seleqt
ABC Westland 126
2685 DB Poeldijk
T: +31 174 214502074
w.sonneveld@fvseleqt.nl
www.fvseleqt.nl