Bram Breugem is Nederlands' beste poinsettiateler

Tholen - Dit zijn ze dan, de beste poinsettiakwekers van 2019. De landelijke commissie Poinsettia en de beoordelingscommissie assortimentsvergelijking van Royal FloraHolland organiseerden gisteren traditiegetrouw weer een vergelijkingsproef, waarbij de kwekers en veredelaars de gelegenheid geboden wordt gebroederlijk de koppen bij elkaar te steken.


Het crème de la crème van de Nederlandse poinsettiateelt

De winnaar is Bram Breugem met de Allegra Red, op de foto de derde van links. Hij is tevens de winnaar in de categorie "12-13 cm red", in dezelfde potmaatrange maar dan de categorie "kleurtjes" was de prijs voor Freek v/d Velden met de Superba New Glitter. Dan zijn er nog 2 prijzen voor 'kleurtjes' en 'red' in <12 cm - gewonnen door SV.CO met Alaska en Van Wensen Potplanten met Ferrara resp. - en in >14, met als winnaars Kwekerij de Stadsweiden met Alaska en Tim van Leeuwen met Christmas Feeling. Tot slot is er nog een prijs voor beste novitiet, de 'veredelaarsaward', welke werd toegekend aan Beekenkamp met het (nog) nummertje Pon 128


Blik in de vergelijkingsproef

Het gezelschap verzamelde in de uitbloeiruimte van de veiling in Naaldwijk alwaar Cees Wubben de vergelijkingsproef begeleidde. Cees heeft dit een handvol decennia gedaan. Hij loopt sinds 1974 rond op de veiling en gaat dit jaar met pensioen! Hier waren ook de planten te bewonderen die de verschillende stekleveranciers hadden opgezet bij Kwekerij de Bonfut en Sonneveld Plant, eveneens een jaarlijkse traditie, waarbij het uitgangsmateriaal in de praktijk getest wordt. Op basis van deze bevindingen turft de jury een winnaar.


Astrid van der Helm van Glastuinbouw Nederland heeft zelf jarenlang deze bijeenkomst georganiseerd en mocht nu zelf de awards uitreiken.

Aan de overkant ligt tegenwoordig het World Horti Center, alwaar men terecht kon voor lezing van Jeroen Sanders van Proeftuin Zwaagdijk. Hij ging in op een proef met bestrijdingsmiddelen tegen witte vlieg (Bemisia tabaci), in tal van gewassen een duiveltje, en zette de verschillende oplossingen van de verschillende leveranciers op een rijtje. Voornaamste les: mits juist gespoten zijn veel middelen en strategieën effectief in te zetten.


Jeroen Sanders, Proeftuin Zwaagdijk, over bestrijding van de Tabaks Wittevlieg


Een mooie afspiegeling van het Nederlandse poinsettiavak gaf acte de présence

Vernieuwing
Iedere gewas kent zo zijn eigen dynamiek en moeilijkheden. Kerststerren zijn voor de Kerst, daar doe niets aan noch is iemand voornemens daar verandering in te brengen. Wél zoekt het vak naar vernieuwing en dat is nog zo makkelijk niet. Er zijn weliswaar kleurtjes, m.n. wit en roze, maar de consument zelf kiest 9 van 10 keer toch voor rood. En hoewel de laatste jaren het kleine potmaatje 10.5 centimeter een harde groei doormaakt, is de Nederlandse consument t.o.v. bijvoorbeeld de Amerikaan niet geneigd eens een van echt groot formaat neer te zetten. Last but not least is de Mouse van Selecta one wel echt een noviteit, welke dezelfde avond nog bekroond werd met een Glazen Tulp.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven