Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwekerij Brasil met LED én Airmix de winter in

De combinatie LED en Airmix is er één die Stolze steeds vaker terug ziet. Zo ook bij Kwekerij Brasil, die na twee winters wikken en wegen met deze twee installaties de winter in gaat. Richard Duijvesteijn, eigenaar van Kwekerij Brasil, liep al een tijd tegen het feit aan dat het lichtniveau in de winter te laag was. Hij wilde niet over één nacht ijs en twijfelde tussen SON-T en LED. Steeds meer chrysantentelers kozen inmiddels voor LED en deelden hun kennis met elkaar. Niet alleen binnen Zentoo, waar Brasil lid van is, maar ook tussen andere chrysantenkwekers heerst een open cultuur. Richard: "Samen sta je sterker en op het gebied van zulke teeltontwikkelingen is het erg prettig dat partijen zoals Arcadia heel open zijn."

Toen de keuze voor LED gemaakt was, moest er nog gekozen worden tussen de verschillende aanbieders. Van oudsher was Brasil een vaste klant van Sosef waarmee hij een fijne samenwerking had. Toen het merendeel van de medewerkers na het faillissement naar Stolze ging, ging Richard met hen mee. Na een uitgebreid vergelijk viel de keuze op LED armaturen van Signify. Zij konden bieden wat Richard voor ogen had en het gemak van de installatie door de huisinstallateur had daarbij de voorkeur.

Proef met 3 verschillende lichtrecepten
Kwekerij Brasil is gestart met een proef. In een kwart van de ongeveer 4.5 hectare grote tuin hangen LED Toplighting modules met 3 verschillende lichtrecepten. Elke kap is opgedeeld in 3 vakken waarin de verschillende recepten hangen met verschillende verhoudingen verrood. Uit onderzoek is gebleken dat Santini's het beste gedijen bij een lichtrecept waar verrood in zit, maar Richard heeft in de eerste ronde nog geen verschillen gezien tussen de verschillende lichtrecepten. Bij het installeren van de modules is er niets aan de oude belichtingsinstallatie veranderd. De rij LED belichting is naast de SON-T installatie gehangen.

De combinatie van LED en Airmix ventilatoren, die in de hele kas geïnstalleerd zijn, bevalt Richard goed: "Ik heb hier altijd al een wat vegetatieve teelt gehad en ik zie, zeker in de koudere dagen, duidelijk verschil." In het geval van Kwekerij Brasil was een dergelijke installatie niet alleen noodzakelijk in combinatie met LED, maar ook een verbetering van de oude situatie. In de toekomst ziet Richard zijn tuin wel volhangen met LED. "Het mooie aan deze investering is dat we gelijk resultaat zien. Elke micromol aan licht zie je direct terug in het gewas, dat is ook zo met de Airmix", aldus Richard.

Voor meer informatie:
Stolze
Bandijkweg 2
2676 LJ Maasdijk
T +31 174 513 779
[email protected]
www.stolze.nl

Publicatiedatum: