Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat wordt Zuurbier's Next Top Variety?

Tholen - “Het is een van de moeilijkste vragen uit ons vak: wat ga je planten?” Dat geldt in het bijzonder voor de rozenkwekers en nu Rosaline Zuurbier en collega’s zich weer eens voor deze vraag geplaatst ziet, besloot men op het bedrijf een vergelijkingsproef te organiseren. Een dozijn veredelaars stuurde een aantal nummers in, in verschillende kleuren, waarop deze geanonimiseerd en op kleur naast elkaar werden gezet. Handel en veredelaars waren vervolgens uitgenodigd om, onder het genot van een hapje en een drankje, “Zuurbier’s Next Top Variety’s” te kiezen.


Rosaline Zuurbier, Marja Oudhuis en Bert Middelkoop

Zuurbier teelt in Naivasha, Kenia, op zo’n 35 hectare een breed assortiment rozen. As we speak vinden er een aantal veranderingen plaats. Men heeft een stuk land van 20 hectare van de buren gekocht en de bouw van een nieuwe 9 hectare grote kas gaat nu van start. Daar moeten binnenkort rozen in, maar ook zijn een aantal afdelingen aan vervanging toe. Men zoekt o.a. een nieuwe gele en staat op het punt 4 hectare rood (Prestige) te vervangen. Een derde nieuwtje is de introductie van een nieuwe roze, de Pink Athena (een variëteit van Kordes Roses).


De Pink Athena

Alle rozen komen uit Kenia en zijn, op een enkele bos na, nog niet commercieel verkrijgbaar. “Je moet het zien als een mini-auto RAI voor rozen”, legt sales manager Bert Middelkoop uit. “Wil je een keuze maken, dan moet je alle showrooms af, maar op de RAI staan ze allemaal naast elkaar. Zo is het ook met rozen; iedereen heeft mooie bloemen, maar pas door ze fysiek naast elkaar te zetten, kun je echt vergelijken.”

Wie een wijs besluit neemt, laat zich adviseren en zodoende kwam men op het idee de handel en de veredelaars uit te nodigen. Iedereen kreeg een blaadje en een pen mee en werd vriendelijk verzocht commentaar te leveren. Bijkomend voordeel, of misschien stiekem wel de belangrijkste reden voor het organiseren van deze bijeenkomst, was natuurlijk het bijeenbrengen van leveranciers en klanten.

Bilashaka
Zuurbier is een bekende naam in het Nederlandse rozenlandschap. In 2001 startte men in Afrika de farm Bilashaka, wat in Swahili “zonder twijfel” betekent. Men teelt er zo’n 15 verschillende variëteiten, in totaal 80 miljoen stelen op jaarbasis. Als een van de weinige kwekers verwarmt men de kas, wat meeldauw en botrytis tegengaat en ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beperkt. Het product wordt naar Nederland gevlogen, alwaar het merendeel van de stelen op het eigen bedrijf aan de Mijnsherenweg in Kudelstaart wordt verwerkt. Tot slot heeft men in Heerhugowaard nog een teeltbedrijf met pioenen en zaadproductie.

Voor meer informatie:
Zuurbier & Co.
Mijnsherenweg 33
1433 AP Kudelstaart
www.zuurbier.com