Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij Freek van der Velden

"Eind januari zijn we helemaal om naar nieuwe kweekpotten"

Tholen - Het duurt niet lang meer of alle gerbera’s bij kwekerij Freek van der Velden zijn voorzien van kweekpotten van detecteerbaar gerecycled plastic. Sinds week 42 is de kwekerij uit Delfgauw aan het switchen naar D-Tect potten van Desch Plantpak en langzaam verdwijnen de oude potten uit het zicht. Anita Kap verwacht dat de kwekerij eind januari helemaal omgeschakeld zal zijn.

De verandering heeft geen impact op het bedrijfsproces, maar wel op de duurzaamheid die het bedrijf nastreeft. “Onze gerbera’s hebben het duurzaamheidslabel Feel Green van Decorum. Dat heeft onder meer als doel dat de verpakkingsmaterialen milieuvriendelijk gemaakt worden”, legt Anita uit. “Duurzaamheid gaat over het hele verhaal. Niet alleen over de kartonnen trays waarin we de gerbera’s al leverden, maar ook over zoveel mogelijk biologische gewasbescherming in de teelt en dus kweekpotten die nog beter gerecycled kunnen worden.”

Martin van der Velden

Plantpaspoort
De potplantenkweker schafte onlangs ook een printmachine aan die de potten voorziet van een plantenpaspoort. “Kwekers zijn er vrij in om te kiezen hoe ze dat plantenpaspoort aan de plant meegeven. De een print het op de tray, de ander op een etiket of de hoes. Wij kozen er bewust voor om het op de pot te drukken, want dan weet je zeker dat het paspoort altijd met de plant meegaat.”

Recyclebare potten
Dat het Verenigd Koninkrijk een grote afnemer is van de planten, heeft ook alles te maken met deze verandering. Daar wordt namelijk door recyclingbedrijven op steeds grotere schaal Near InfraRed (NIR) detectie gebruikt. Door deze afvalscheidingsmethode kunnen de potten uit de afvalstroom worden gefilterd voor recycling. Echter is de zwarte binnenkleur van traditionele potten door dit systeem lastig te detecteren. Daarom wordt er geswitcht naar andere kleuren, waarbij de terracotta kleur het populairst is. Desch levert de potten op aanvraag ook in bijvoorbeeld een grijze kleur.

Gerecycled plastic
De kweekpotten zijn niet alleen gemaakt van bijna 100 procent gerecycled plastic, maar zijn ook weer recyclebaar, vertelt Kees Waqué van Desch Plantpak. “D-Tect wordt gemaakt van Post Industrieel Recyclaat. Denk hierbij aan snijafval van plastic producten die gemaakt zijn in diverse industrieën, zoals fabrikanten van yoghurtbekers en boterkuipjes. Het plastic granulaat hiervan gebruikt Desch voor D-Tect.”

Een kijkje bij Desch in de 'keuken' 

Kees ziet de vraag naar detectable plastics toenemen. “We produceren momenteel op grote schaal de terracotta kleur D-Tect. Er is een grote vraag in de markt en veel retail organisaties, vooral in het Verenigd Koninkrijk, vereisen deze kwaliteit steeds meer van de kwekers.”

Voor meer informatie:
Fa. Freek van der Velden 
015-2154810 / 015-2154823
info@fafvdvelden.nl
www.kwekerijvandervelden.nl 

Voor meer informatie:
Desch Plantpak
desch.nl