Isis de Wit (22) op de stip bij Flower Science

Ik wil als ondernemer het thema duurzaamheid zeker meenemen in mijn werk. Duurzaam hoeft niet alleen te betekenen dat je rekening houdt met het milieu, het gaat erom dat je efficiënt werkt, weinig verspilt en bewust handelt. Goed voor je bedrijf, je portemonnee én het milieu.

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?
Ik ben een jonge en ambitieuze onderneemster die een frisse blik heeft op de bloembollensector. Op dit moment zit ik in mijn laatste jaar van de HAS, een hogeschool in Den Bosch waar ik international food en agribusiness studeer. In het vierde jaar word je de mogelijkheid geboden om als afstudeerproject je eigen bedrijf op te zetten, compleet met businessplan, kamer van koophandel inschrijving en bedrijfsnaam. Samen met 20 andere studenten ben ik de uitdaging aangegaan. We krijgen begeleiding vanuit school, maar we leren vooral ook veel van elkaar. Anderhalve maand geleden ben ik mijn eigen bedrijf LEF advice gestart. In juli studeer ik af.

Wat is je Corebusiness?
Op een frisse manier mijn kennis over agribusiness toepassen in de bloembollensector. Ik heb tijdens mijn studie en stages veel kennis op gedaan binnen andere agrarische sectoren. Ik denk dat de bloembollensector daar enorm veel van kan leren. Ik wil graag werken bij sierteelt gerelateerde bedrijven en hen adviseren over thema’s als vernieuwing, verjonging, verduurzaming, marketing en communicatie.

Van wie ben jij d’r een?
Ik ben er één van Arie en Jacinta de Wit. Ik ben opgegroeid tussen de bollen. Mijn ouders hebben een bloembollenkwekerij vlakbij de Keukenhof in Lisse. In de winter hebben we snijhyacinten. Vroeger en nu nog ben ik in vakanties en weekenden graag aan het werk op het land en in de schuur. Steeds meer besef ik me hoeveel ik heb met de sierteeltsector en dan vooral de bloembollen. Het is zo’n mooi traditioneel product.

Waar ben je het meest trots op?
Dat is wel een lastige vraag, ik ben uiteindelijk pas 22 jaar oud. Ik denk dat het toch wel mijn studie is. Ik heb afgelopen vijf jaar ontdekt wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Ook ben ik er trots op dat ik mijn eigen bedrijf heb gestart. Deze zomer ga ik weer in de Bollenstreek wonen.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?
Drie jaar geleden heb ik stage gelopen in Vietnam. Ik ging daar vol goede moed en open naar toe. Ik had er zin in. Maar uiteindelijk was het een zwaardere tijd dan ik vooraf had bedacht. Ik had allereerst te maken met de taalbarrière. Engels spraken ze niet, dus alles moest met handen en voeten. Ook is het verschil tussen man en vrouw in Vietnam nog erg groot. Veel Vietnamese mannen vinden het lastig om vrouwen als gelijkwaardige te zien. Ik had hierdoor een behoorlijke cultuurshock. Ik ben er vier maanden geweest en heb uiteindelijk toch wel een mooie tijd gehad. Achteraf was het een topervaring en het is een goede leerschool geweest.

Waar gaat je hart snel van kloppen?
Als ik achterop de rooimachine sta in juni en alle bollen gaan er weer uit. Dat vind ik een mooie tijd. Maar hetzelfde gevoel heb ik als de bollen in bloei staan en ik vanuit Den Bosch weer even terug ben in Lisse. Dan ben ik blij dat mijn ouders hier wonen. Mijn leven bestaat uiteraard niet alleen uit bollen en bloemen, ik vind het ook heel leuk om naar festivals te gaan met vriendinnen.

Ben je een duurzame of bewust ondernemer
Als student is het nog best lastig om duurzaam te leven. Maar daar waar het kan, doe ik mijn best. Op school is er ook veel aandacht voor dit thema, bijvoorbeeld over voedselverspilling. Ik wil als ondernemer het thema duurzaamheid zeker meenemen in mijn werk. Duurzaam hoeft niet alleen te betekenen dat je rekening houdt met het milieu, het gaat erom dat je efficiënt werkt, weinig verspilt en bewust handelt. Goed voor je bedrijf, je portemonnee én het milieu.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?
Ik denk dat het een goed idee is om ook naar andere sectoren en goede voorbeelden te kijken. Vanuit school heb ik een project gedaan bij een bedrijf in de zachtfruitsector. Ook deze sector heeft zijn problemen. Het bedrijf waar ik het project voor deed, besloot om alles anders te doen en beter te zorgen voor de factor arbeid binnen het bedrijf. De ondernemer trok zich terug als meewerkend voorman en legde zijn focus op betere zorg voor zijn arbeidskrachten. Veel struikelblokken in de keten werden zo opgelost. Inmiddels draait het bedrijf nu als een malle. Geweldig om te zien.

Waar zie jij jezelf/ je bedrijf over 5 jaar?
Komend jaar is eigenlijk al spannend genoeg. In juli studeer ik af. Ik heb momenteel een mooie ‘proefplek’ bij de KAVB. De KAVB wil samen met mij bekijken of en hoe de bloemenkeuring anders zou moeten. Ook kijk ik of er meer jongeren betrokken kunnen worden in de sector. Daarnaast ben ik bezig in Noord Holland, samen met de LTO Noord en de Greenpoort Noord Holland. Hier verkennen we hoe we een goed agrarisch netwerk op kunnen zetten. Als ik in juli afstudeer, kan het werken echt beginnen. Misschien volledig met mijn eigen bedrijf, maar wellicht ga ik ergens in dienst. We gaan het zien. Ik sta open voor kansen, mail me gerust: lefadvice@gmail.com

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?
Ik heb niet een specifiek persoon in gedachten. Maar ik zou wel wat meer te weten willen komen over de handelskant van de bloemensector. Ik zou daarom graag eens een dagje willen meelopen in een exportbedrijf, dat lijkt mij geweldig.

Auteur: Flower Science


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven