Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edgar van Steekelenburg over Santini Country

“Nu nog een Country white vinden"

Sinds Dümmen Orange in 2009 de Santini Country in de markt zette, heeft het bloempje een hoge vlucht genomen. Vier kwekers, die Country al jaren telen, vertellen over deze ideale arrangementsbloem. Eerder zagen we al Kees van Wijk voorbij komen, nu is het de beurt aan Edgar van Steekelenburg.

Interviews… daar is Edgar van Steekelenburg niet zo van. Liever kweekt hij met een scherp oog voor nieuwe rassen. “Dan zie je in het Country-vak ineens een afwijkend ‘rafeltje’ opkomen en weet je: dat kán wat nieuws worden.”

Met Flora Holland praktisch als buurman staat kwekerij G van Steekelenburg & ZN in het hart van het Westland. In de kassen staan de vakken vol groene én limesgroene Country. De limesvariant ontdekte Van Steekelenburg in eigen kas.

Hoe ontdekten jullie Country lime?
“Mijn vader en ik zijn altijd scherp op mutaties. Het geeft gewoon een kick als je iets nieuws, iets anders, iets ‘beters’ ontdekt. Drie jaar geleden kwamen we deze mutant tegen tussen het Country-groen. De start is altijd spannend want de plant moet compléét anders zijn. Vaak muteert ie terug en heb je niets. Bij Country lime gebeurde dat niet. We leverden de tak, compleet met potje en wortels in bij de veredelaars van Dümmen Orange. Zij vermeerderden ‘m en hij bleek zuiver. Country lime is nu een jaar op de markt.”

Is er vraag naar?
“Country lime gaat als een speer. Er is geregeld navraag bij de klok. De limeskleur licht een boeket als het ware op. Wat het ook is: de aanhouder wint. Wij zijn niet bang om onze nek uit te steken. We hebben er bij alle partijen sterk op aangedrongen om verder te gaan met dit ras. Dat betaalt zich nu uit.”

Wanneer zijn jullie met Country gestart?
“Vrij snel na de introductie van Country, nu tien jaar geleden. We kweekten eerst ‘Feeling Green’, maar die markt raakte verzadigd. Het alternatief waar Dümmen Orange mee kwam, was Country. Zo zijn we erin gerold. En we kweken hem nog steeds. Het is een goed ras. Er is zat concurrentie - hij is niet de snelste, oh nee - maar hij scoort in alles gemiddeld. En dat is dan positief bedoeld. Country scoort in continuïteit. Hij is niet voor niets de grootste binnen de Santini’s.”

Wat is kenmerkend voor jullie teelt?
“Dat we een vast ritme en vaste aantallen aanhouden. Dan weet je precies wat je moet doen. Sommige collega’s kweken bijvoorbeeld extra als er een feestdag aankomt. Wij niet, want dan mis je meestal de periode erna als je gaat pieken. Wij profiteren dus niet van de piek, maar wel van het gat erna. We hebben veel vaste klanten. Die tekenen voor bepaalde hoeveelheden. Dat leveren we. Deze manier van werken past ons.”

Nog plannen voor de toekomst?
“Country white vinden. Alles wat uit Country komt, heeft bestaansrecht. Punt.”

 

Voor meer informatie:
A&F van Steekelenburg
Kwintlaan 3
2295KL Kwintsheul
E: AF@vsteekelenburg.nl
www.vsteekelenburg.nl



Dümmen Orange
www.dummenorange.com

Publicatiedatum: